Установените през годината забавени възнаграждения са за обща сума 27

...
Установените през годината забавени възнаграждения са за обща сума 27
Коментари Харесай

10 000 работници и служители са получили забавени плащания за над 18 млн лв

Установените през годината забавени хонорари са за обща сума 27 млн. лева

Около 10 000 служащи и чиновници са получили забавени хонорари и компенсации в размер на 18.1 млн. лева след намесата на ИА " Главна ревизия по труда " единствено от началото на 2017 година досега. Установените през годината забавени хонорари са за обща сума 27 млн. лева От началото на рецесията, когато беше открит казусът със забавянето на изплащането на възнагражденията, досега десетки хиляди служащи и чиновници са получили забавени заплащания от работодателите си за над 300 млн. лева, оповестяват от ИА ГИТ.

Оттам показват, че е засилен контролът с акцент върху заплащането на труда, като сигналите за забавени хонорари са едни от тези, които се ревизират с приоритет и се реагира даже на анонимни тъжби. Инспекцията по труда сътвори специфичен програмен продукт, в който, преди построяването на осведомителната система, се въвеждаха данните за неточните работодатели. Беше въведена практиката компаниите, които от време на време бавят хонорари, да бъдат проверявани допустимо най-бързо, откакто отговорностите им към служащите и чиновниците станат изискуеми и без да се изчаква сигнал, което е в допълнение натоварване на инспекторите. Всички тези ограничения са подхванати, макар ограничавания човешки запас на фона на непрекъснато разширяващите се отговорности на инспекторите, на които е вменен надзор по над 300 нормативни акта и което единствено по себе си изключва опцията те да работят в удобна среда.

Ежегодно в отчетите за активността на ИА ГИТ и досега се обръща особено внимание за проблемите по повод заплащането на труда, както и на пречките, които законодателството слага пред по-ефективната отбрана на правата на работещите.

ИА ГИТ към този момент започва действия по образуване на иницииране на разкриване на произвеждане по неплатежоспособност по Търговския закон. Предвид обстоятелството, че е нужна смяна в Устройствения устав на Агенцията, с цел да бъде поета тази изцяло нова за институцията активност, обвързвана с комерсиалното, а не с трудовото право, беше неотложно гласуването на пролонгация за влизане в действие на новите текстове. Необходимо е и наложително образование на инспекторите и юрисконсултите в новата за тях правна рамка.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР