Установена е липса на т. нар. изходен код на електронната

...
Установена е липса на т. нар. изходен код на електронната
Коментари Харесай

Изпратен сигнал до ДАНС: Изходният код за ТОЛ системата е изчезнал от АПИ

Установена е липса на така наречен първоначален код на електронната системата за събиране на пътни такси по републиканската пътна мрежа. За това той е сезирал Държавна организация „ Национална сигурност “. Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков.

Той добави, че вътрешната инспекция в АПИ е открила, че изходният код е предаден от изпълнителя на възложителя с приемо-предавателни протоколи на CD диск и USB портативна флаш памет, надлежно през 2018 година и 2019 година

Първоначално изпълнителят е предал на АПИ ключа за електронната система за винетките, а на идната година – и този за тол таксите. В момента обаче те не са налични в АПИ.

Първата ревизия е на Автомагистрала “Хемус “

След отчет от ръководителя на Агенция „ Пътна инфраструктура “ до Министерство на регионалното развитие, министърът е уведомил ДАНС, че изходният код не е разполагаем в АПИ и няма информация къде и от кого се съхранява. Андрей Цеков е изискал подпомагане от организацията за инспекция, защото Националната тол система е част от националната сигурност на страната.

„ ТОЛ системата, за която страната е платила 180 млн. лева и която би трябвало да бъде както софтуерно, по този начин и хардуерно благосъстоятелност на българската страна, на процедура не се управлява сега от страната “, акцентира районният министър и разяснява, че това не разрешава организацията да има проследяемост и надзор върху системата, тъй че да може да събира дължимите тол такси.

Работна група ще мисли върху допустими разновидности за смяна

Министърът заяви още, че достъп до системата сега има само и единствено нейният разработчик, въпреки че в контракта категорично е упоменато, че изходните кодове се дават на АПИ.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР