Установен е бащата на малолетно дете, полагащо павета в София,

...
Установен е бащата на малолетно дете, полагащо павета в София,
Коментари Харесай

Установен е бащата на малолетно дете, полагащо павета в София

Установен е бащата на малолетно дете, полагащо павета в София, оповестиха от Изпълнителна организация " Главна ревизия по труда ", която се самосезира след оповестения клип в обществените мрежи за малчугана, който се труди в жегата на столичния бул. " Цар Борис III ".

От Инспекцията са правили многократни изненадващи инспекции, с цел да открият служащите, директно ангажирани с полагането на паветата на обекта, само че по време на тях детето не е било там, което пък съгласно нормативната уредба е наложително изискване, с цел да могат инспекторите по труда да подхващат съответните ограничения.

В сряда обаче, при следващите инспекции, на булеварда били открити служащи, в това число и бащата на детето.

Всички те били без защитни средства, като трима от тях нямали и подписани трудови контракти. В тези случаи глобата за служащ без трудов контракт е от 1500 лева до 15 000 лева, а работодателят губи правото да взе участие в публични поръчки за период от 3  години от датата на влизане в действие на наказателното разпореждане.

От Инспекцията по труда изясняват за следващ път, че у нас детският труд е неразрешен до 16 години – възрастта, до която, съгласно Конституцията, е наложително образованието. Ненавършилите 18 години могат да бъдат назначавани на работа единствено след позволение от Агенцията.

Наемането на малолетни без позволение е квалифицирано като закононарушение и се преследва по Наказателния кодекс, заради което при определяне на такива нарушавания се уведомява Прокуратурата. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР