Скандал в детското здравеопазване и пълен обрат в служебната власт

...
Скандал в детското здравеопазване и пълен обрат в служебната власт
Коментари Харесай

Скандалът с детските болници: Обрат със строежа на частната, а какво се случва с държавната?

Скандал в детското опазване на здравето и цялостен поврат в служебната власт за частна болница с детски кревати. Решението да има такава просъществува няколко часа. А какво се случва с изграждането на държавната национална детска болница ?

Снимка: bTV

Сградата на националната детска болница би трябвало да бъде издигната в столичния кв. „ Горна баня “. Това обаче може да стане най-малко след 3-4 години, съобщи в „ 120 минути “ в неделя служебният здравен министър Галя Кондева.

Проф. Кондева изясни, че забавянето е по разнообразни аргументи, в това число тъй като някой апелира публичните поръчки. Последното такова обжалване е за събарянето на постройките в терена. Въпреки това, следва те да бъдат отстранени в идващите 7 месеца.

 Търговска лига: Отказваме се от основаването на педиатрично поделение и сменяме името на болничното заведение България 3 мин. Търговска лига: Отказваме се от основаването на педиатрично поделение и сменяме името на болничното заведение  Димитър Главчев разпореди да бъде анулирано решението за частната детска болница България 4 мин. Димитър Главчев разпореди да бъде анулирано решението за частната детска болница  Димитър Главчев: Финансирането за държавната детска болница е обезпечено България 5 мин. Димитър Главчев: Финансирането за държавната детска болница е обезпечено  Търговска лига: Отказваме се от основаването на педиатрично поделение и сменяме името на болничното заведение България 3 мин. Търговска лига: Отказваме се от основаването на педиатрично поделение и сменяме името на болничното заведение  Димитър Главчев разпореди да бъде анулирано решението за частната детска болница България 4 мин. Димитър Главчев разпореди да бъде анулирано решението за частната детска болница  Димитър Главчев: Финансирането за държавната детска болница е обезпечено България 5 мин. Димитър Главчев: Финансирането за държавната детска болница е обезпечено

Снимка: bTV

Остават въпроси като тези по кое време ще бъде направена първа копка, по кое време градежът ще приключи и има ли страната тактика по какъв начин да притегли лекари, медицински сестри и фрагменти за бъдещата педиатрия. Засега няма обществени отговори на тези въпроси. 

Снимка: bTV

Скандалът с частната детска болница

Вчера на съвещание кабинетът позволи основаването на лечебно заведение „ Мама и аз “, а в късния следобяд през днешния ден министър председателят разпореди това да бъде анулирано

„ Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет. Ако отчетът за анулация на решението не бъде подаден през днешния ден от министъра на опазването на здравето, министър председателят Главчев ще предложи на президента Румен Радев министърът на опазването на здравето Галя Кондева да бъде освободена от поста “, гласи позиция на Министерския съвет.

Снимка: bTV


От министерство на опазването на здравето обявиха за bTV, че ще изпълнят всичко, което бъде изтънчено от тях.

Според плана, който беше утвърден от кабинета „ Главчев “ през вчерашния ден, в новата частна болница „ Мама и аз “ би трябвало да има 30 клиники и отделения и общо 413 кревати. 

Снимка: bTV

От здравното министерство мотивираха решението си с разбор, съгласно който популацията има потребност и от тази болница. А Здравната каса е дала мнение, че е допустимо да финансира действия в " Мама и аз ".

Още през вчерашния ден от фондация „ Даная “ оповестиха, че ще съдят страната. Такъв частен план би минирал основаването на Национална детска болница, считат от Обществения ѝ съвет, тъй като фрагменти и пари за две няма.

Снимка: bTV

Оттам цитират и разбор, поръчан от здравното министерство предходната година. Според него в района не доближават 123-ма лекари с педиатричен профил. А сестрите са сериозно малко и в обезпокоително преклонна възраст.  

Снимка: bTV

„ Тя може да изсмуче, по този начин да се каже, наличния запас от лекари експерти в региона на педиатрията “, сподели някогашният здравен министър Христо Хинков.

„ Ясно е, че сестрите ще бъдат източени, тези които са на възраст над 60 години и работят ще отидат на по-добри условия и за повече пари “, означи проф. Иван Литвиненко, ръководител на Българската педиатрична асоциация.

Снимка: bTV

„ При сериозен случай като този на Даная, тези случаи отново ще отиват към държавните лечебни заведения, а там няма да има кой да ги огледа децата, тъй като всички ще са в „ Мама и аз “, сподели Ани Стоянова, майка на умрялата Даная.

 

Вчера от здравното министерство прецизираха, че в частната болница „ Мама и аз “ е планувано да има единствено едно поделение за деца.

Снимка: bTV


„ Предвидено е единствено едно поделение по Педиатрия с 40 бр. кревати. Това изрично се разграничава от желанието на страната да подсигури Национална детска болница с над 400 кревати “, допълват здравното министерство.

Снимка: bTV


„ Със странни извинения и отстъпления се приказва, че болничното заведение няма да е детска. Аз задавам простичкия въпрос: „ какво значи мама и аз? “. Ако от 420 кревати 40 са педиатричните, това заглавие евентуално би трябвало да се смени “, уточни проф. Иван Литвиненко, ръководител на Българската педиатрична асоциация.

Преди по-малко от месец пред БНР последният постоянен здравен министър съобщи, че има напън детската болница да се реализира от частна конструкция.

„ Натискът е свързван с това, че аз административно съм задължен да разреша такава инвестиция, тъй като те съблюдават всички правила. Аз също си признавам, че го отложих, тъй като в края на мандата не мога да взема такова решение “, сподели Христо Хинков.

Снимка: bTV


Намерението за частна болница „ Мама и Аз “ на вложителя Търговска лига е от 2022 година. Досега не е получавало утвърждение.

Преди министър председателят през днешния ден да анулира разрешението, потърсихме вложителя с въпроси с какво планът им съумя през вчерашния ден да получи зелена светлина, възнамеряват ли да усилят детските кревати и имат ли задоволително медицински личен състав. От Търговска лига дадоха обещание отговор в първия работен за тях ден – 7 май.

Снимка: bTV

Днес обаче от Търговска лига излязоха с позиция:

„ Инвеститорът Търговска Лига се отхвърля от основаването на педиатрично поделение и сменя името на болничното заведение. Решението на държавното управление може единствено да бъде редактирано в този смисъл “, споделят от компанията вложител. 

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР