Успяхме да анализираме огромно количество информация за краткото време, което

...
Успяхме да анализираме огромно количество информация за краткото време, което
Коментари Харесай

Тревожни новини за газа съобщи служебният енергиен министър

Успяхме да проучваме голямо количество информация за късото време, което имахме. Ситуацията,  свързана с доставките на газ, е сериозна, с цел да не употребя думата сериозна. Това съобщи на брифинг служебният министър на енергетиката.

" Имаме дефицит на контрактуваните количества до края на годината. Имаме контрактувани доставки до края на септември. Прословутите контрактувани 7 танкера - не са контрактувани, а сме на равнище оферта, която включва доставки на 3 танкера тази година и алтернатива на още 4 за идната година ", добави той.

По думите му не са подсигурени слотове за разтоварване на тези танкери на газовите терминали, което значи, че би трябвало да се откри метод - посредством закупуване посредством трети страни на свободни слотове за разтоварване, което съгласно него ще оскъпи цената на доставяния газ.

„ Цената на газа от Азербайджан, която беше оповестена за до 3-4 пъти по-ниска, за последните няколко дни е по-скъпа за 2/3 от контрактуваните количества ”, добави служебният министър.

„ Има сериозна финансова рецесия в „ Булгаргаз ” - неспособност на компанията да се разплати даже с тези контрактувани количества ” сподели още той и посочи, че се приготвя търг за доставка на полутечен газ, който „ да задоволи потребностите на страната до края на годината и до края на отоплителния сезон ”.

Служебният министър председател Гълъб Донев разгласи, че е основал междуведомствен спешен щаб за преодоляване на рецесията в енергетиката, който да предложи решения за сигурността, механизми за надзор и спад на цените на горивата, както и на цената на електрическата енергия. " Той ще се управлява от вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев. В щаба ще влезе и министърът на енергетиката, представители на други министерства, на Държавната организация „ Национална сигурност, КЕВР, както и представители на работодателите и синдикатите ", сподели той.

Гълъб Донев персонално ще реализира контрола върху работата на щаба. Той ще работи непрестанно, даже и през почивните дни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР