Успешно приключи третата мисия по Шенген. Заключението е, че България

...
Успешно приключи третата мисия по Шенген. Заключението е, че България
Коментари Харесай

Европейски експерти: България продължава да отговаря на условията за пълноправно членство в Шенген

Успешно завърши третата задача по Шенген. Заключението е, че България продължава да дава отговор на изискванията за пълноправно участие в пространството на свободно придвижване, оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи. 

Третата, спомагателна и доброволна, задача се организира сред 22-ри и 24 ноември. В нея участваха 13 специалисти от страни членки на Европейския съюз (ЕС), измежду тях Германия, Нидерландия, Австрия, Испания и други, четирима специалисти от Европейската комисия (ЕК), както и наблюдаващи от Фронтекс, Европол и ФРА - Агенцията на Европейски Съюз за главните права. Целта на задачата е да бъде предоставена спомагателна, настояща информация по отношение на използването на шенгенското законодателство от България. Областите, обхванати от задачата, са ръководство на външните граници, полицейско съдействие и връщане, съблюдаване на главните права и осведомителни системи, подпомагащи използването на шенгенското законодателство, осведомиха от вътрешното министерство. 

Според отчета на специалистите България продължава да ползва напълно шенгенското законодателство и да демонстрира висока степен на ангажираност в обезпечаването на ефикасен отговор на миграционния напън и обвързваните с него провокации. Повишените старания както по външните граници на Европейски Съюз, по този начин и на българска територия, наред със засиленото съдействие с Турция и Сърбия, способстваха за понижаване на засиления миграционен напън по маршрута през Западните Балкани с съвсем 25% през 2023 година в съпоставяне със същия интервал на миналата година. България интензивно предотвратява вторичните придвижвания със засилени полицейски ограничения и продан на информация, означават участниците в задачата. 

В подтекста на разрастващите се геополитически промени и обвързваните закани през миналата година България укрепи ръководството на външните граници, като усъвършенства националния си потенциал. Увеличаването на броя на граничните служители на реда и на разположените чиновници от непрекъснатия корпус на Фронтекс, както и на оборудването на българо-турската граница, способства за оправянето с миграционните провокации и трансграничната престъпност. 

В сходство с целите на Европейски Съюз България ускори напъните си в битката с каналджийството посредством възстановяване на правната и оперативна рамка. Страната инициира основаването на Оперативна работна група към Европол, която стартира работа през септември т.г. Фронтекс провежда мобилни екипи за оперативна поддръжка в битката с трансграничната престъпност за пръв път в България като част от продължаващите взаимни интервенции. 

Страната продължава да е благонадежден сътрудник за трансгранично съдействие и поддържа интензивно взаимоотношение в района с други страни членки и основни трети страни, в това число Турция, Сърбия и Република Северна Македония. Предприема всички нужни ограничения, с цел да подсигурява навременно и надеждно шерване на информация, в това число посредством въвеждането на нови и използването на съществуващи функционалности на шенгенската осведомителна система. Продължава използването на ограниченията в области, където има нараснал корупционен риск, показаха от Министерство на вътрешните работи. 

В умозаключение екипът смята, че България продължава да дава отговор на изискванията, нужни за използването в целокупност на всички разпореждания от шенгенското законодателство.

Докладът ще бъде показан на идното на 5 декември съвещание на Съвета „ Правосъдие и вътрешни работи “, на което ще взе участие министър Калин Стоянов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР