Успешно приключи проектът Образователна програма за деца с цел повишаване

...
Успешно приключи проектът Образователна програма за деца с цел повишаване
Коментари Харесай

Община Карлово приключи успешно екологичен проект

Успешно завърши планът " Образователна стратегия за деца за повишение информираността за отпадъците в община Карлово ", финансиран от Оперативна стратегия " Околна среда " 2014-2020 година С цел въвеждане на програмата за понижаване на депонираните боклуци и увеличение дяла на рециклираните, ориентирана към децата в детските градини и учениците в начален курс, бяха осъществени няколко съществени типа действия.
 
Ремонтиран бе Детският отдел на общинската библиотека в Карлово. Там бе самостоятелен Зелен демонстрационен център - място, където децата могат да научат за разделното събиране на боклуци, както и да получат нагледна визия с помощта на поставения интерактивен резервоар. Детските градини и учебните заведения на територията на общината получиха просветителни и осведомителни материали (книжки, филмчета, плакати и брошури за учене посредством игра) за разделното събиране на боклуци, преработването и компостирането.
 
За да стартира образованието за запазване на околната среда във допустимо най-ранна възраст, в детските градини бяха раздадени компостери и демонстрационни кофи за отпадък в цветове, отговарящи на цветовете на контейнерите за разделно сметосъбиране. Освен разделното събиране и преработване, компостирането на биоразградими и зелени боклуци е от извънредно значима роля както за опазването на околната среда, по този начин и за запазване на биоразнообразието.
 
Именно по тази причина демонстрационният план дава информация, която препраща към новоизградената компостираща апаратура – кои боклуци могат да се употребяват за компост и могат да бъдат изхвърлени в кафявите контейнери. На всички детски градини на територията на общината по плана бяха предоставени блокчета, четки, цветни моливи, бои и цветни маркери за изобразяване, рециклирана и цветна хартия, ножици и лепила.
 
Целите на осъществения план № BG16M1OP002-2.009-0077-C02 " Образователна стратегия за деца, за повишение на информираността за отпадъците в община Карлово " са поощряване на децата и семействата да ползват ограничения и способи, водещи до попречване образуването на отпадъци; обезпечаване на поддръжка и обосноваване на учебната общественост към действителни действия, свързани с опазването на околната среда (разделно събиране на боклуци, компостиране и повторна употреба) и образуване на екологична просвета в ученическата, родителската и учителската общности.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР