Успешно премина първото изпитание на самолетен двигател, захранван изцяло с

...
Коментари Харесай

Rolls-Royce запали първия си водороден двигател


Успешно мина първото тестване на самолетен мотор, захранван напълно с водород (снимка: Rolls-Royce)

Rolls-Royce приближи ерата на чистата авиация малко по-близо до действителността, откакто възпламени и тества съвременен реактивен мотор, употребяващ водород за гориво. Тестът бе охарактеризиран като сполучлив.

Проведеното тестване се разказва като удивително достижение и значима стъпка в декарбонизацията на промишлеността. Сега е наред подготовката за тестване на технологията в автентичен полет.

Тестовете се организираха в оборудване навън в полигона за изпитване на военни самолети Boscombe Down на Министерството на защитата в Англия. За задачата бе употребен модифициран мотор за районни самолети Rolls-Royce AE 2100-A. Изпитанието е извършено в партньорство с въздушния транспортьор easyJet.

Програмата, по която е създаден моторът, се концентрира върху създаването на тягови машини с горене единствено на водород – блян, споделян и от други аерокосмически колоси като Airbus.
още по темата
„ Успехът на този водороден тест е трогателен крайъгълен камък “, споделя Грация Витадини, основен софтуерен шеф на Rolls-Royce. „ Ние обявихме своето партньорство с easyJet едвам през юли и ето, че стартираме блестящо с това удивително достижение “.

Въпреки че работата на модифициран реактивен мотор с водород е значима, не по-малко значително е от кое място идва водородът. В случая той е създаден посредством електролиза на вода при зареждане напълно от възобновима сила. В резултат може да се каже, че работата на мотора е фактически с нулеви нездравословни излъчвания.

Двете компании дефинират достижението като „ проява на концепцията “ и към този момент възнамеряват втора серия от проби. След това проектът планува пълномащабно наземно тестване на реактивен мотор с водородно зареждане, а сетне – полетни проби.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР