Успехите в развитието на изкуствения интелект може да доведат до

...
Успехите в развитието на изкуствения интелект може да доведат до
Коментари Харесай

Изкуственият интелект заменя 300 милиона работни места

Успехите в развиването на изкуствения разсъдък може да доведат до " съществени разтърсвания " на трудовия пазар и може да замести 300 милиона работни места в развитите страни, се споделя в прогноза на капиталовата банка Goldman Sachs, цитран от CNN и Financial Times.

По оценка на специалистите 18% от сегашната работа по света може да бъде автоматизирана, като това ще бъде почувствано най-много в развитите стопански системи (например Съединени американски щати и ЕС) в сравнение с в разрастващите се. Под най-сериозна опасност са така наречен " бели якички " - работещите в администрацията, юристите и други хора, които не се занимават с физически труд. Според отчета изкуствения разсъдък ще може да извършва 46% от дилемите в администрацията и 44% в юриспуденцията.

От всичко това Goldman Sachs акцентира, че генеративния изкуствен интелект (като да вземем за пример чат-ботът ChatGPT) ще докара до взрив на продуктивността и ще усили международния брутен артикул със 7% за 10 години. Това ще се случи, в случай че половината компании по света го внедрят.

Според прогнозата развиването на изкуствения разсъдък няма да засегне 30% от работещите, тъй като се занимават с физическа работа. Още 63% ще могат да автоматизират своята работа. При това 7% от американците са твърдо застрашени от уволняване.

Според шефа на Oxford Martin School Карл Бенедикт Фрей няма метод да се разбере какъв брой работни места ще бъдат наранени от генеративния изкуствен интелект.

" Вижте единствено до какво докара технологията GPS и една платформа като Uber. Внезапно това да знаеш улиците на Лондон наизуст стана ненужно. И това докара до намаляването на заплатите при такситата. Най-малко с 10%. И това не е поради качествата на водачите, а просто от въвеждането на нова технология ", изяснява той.

Според прогнозата на Goldman Sachs изкуствения разсъдък ще може да попълня данъчните заявления на дребния бизнес, да правят оценка вредите при акцидент, вместо осигурител, и даже в документирането на резултатите от следствието от място на престъпление. Но специалистите считат, че той ще може да се оправи и с по-деликатни неща като изговаряне на правосъдно решение, инспекция на статуса на болен в реанимация и даже проучване на интернационалното законодателство.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР