. Успехите на новоизстреляния космически телескоп на НАСА, ЕКА и

...
. Успехите на новоизстреляния космически телескоп на НАСА, ЕКА и
Коментари Харесай

Джеймс Уеб засне най-подробната снимка на мъглявината Орион!

.

Успехите на новоизстреляния галактически телескоп на НАСА, ЕКА и Канада “Джеймс Уеб ” не престават! Той съумя да снима най-детайлното изображение на мъглявината Орион, която се намира едвам на 1 350 светлинни години от Земята и съставлява най-близкият до нас район на звездообразуване.

Наблюденията на Орион от “Джеймс Уеб ” бяха извършени в границите на така наречен Ранна научна стратегия, в хода на която голям брой учени от целия свят разполагат с извънреден ранен достъп до данните от телескопа и с помощта на която фотосите биват оповестени съвсем в действително време.

Както към този момент съм писал на страниците на КОСМОС БГ, наблюденията в инфрачервената област на електромагнитния набор (в която “Джеймс Уеб ” изследва Вселената) имат големи преимущества – по този метод учените могат да обхванат под покривките от междузвезден газ и прахуляк и да разгадаят тайните, скрити до момента от нас. И в действителност, новите фотоси на Орион от “Джеймс Уеб ” разкриват незнайни до този миг забележителности. Вижте долното съпоставяне сред фотография на телескопа “Хъбъл ” (работещ във забележимата област) и “Джеймс Уеб ”, което ще ви покаже по какъв начин новият телескоп съумява да снима това, което “Хъбъл ” не може:

 Снимка на мъглявината “Орион ” от “Хъбъл ” (вляво) и от “Джеймс Уеб ” (вдясно).

“Масивните млади звезди излъчват голямо количество ултравиолетово излъчване, което непосредствено прониква в обкръжаващия ги облак и това трансформира физическата форма на облака, както и химическата му конструкция. Как тъкмо това се случва и по какъв начин това въздейства на бъдещото звездо- и планетообразуване ние към момента не знаем ”, оповестява астрофизичката Елс Пийтърс.

Учените считат, че нашата лична Слънчева система се е родила в границите на звезден развъдник като мъглявината Орион. Ето за какво те са заинтересувани от проучването на такива мъглявини – по този начин ще схванат по какъв начин е протекла еволюцията на Слънцето, Земята и познатите ни планети.

“Наблюденията на мъглявината Орион бяха същинско предизвикателство, тъй като тя е доста ярка за свръхчувствителните принадлежности на “Джеймс Уеб ”. Но “Уеб ” е необикновен, той може да снима както далечни и бледи галактики, по този начин и Юпитер и Орион, които са измежду най-ярките източници на инфрачервени лъчи в нощното небе ”, твърди астрономът Оливиер Берне.

Инфо: Western University

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР