Условията в този спорт са много сурови. Когато спечелих световната

...
Условията в този спорт са много сурови. Когато спечелих световната
Коментари Харесай

Цанков: Леденото плуване е много суров спорт

" Условията в този спорт са доста сурови. Когато завоювах международната купа на 400 метра свободен жанр температурата беше 1,7 градуса по Целзий ", показа Цанко Цанков, който по-рано този месец стана двоен международен първенец и международен рекордьор по ледено плуване на Световното състезание в Талин, Естония, съобщи кореспондент на БГНЕС.


" Плувният басейн беше построен в пристанището на Талин. Той е краткотрайна структура, самият басейн няма дъно, дълбочината е към 15 метра. Температурата на водата заран нормално е под нулата, само че не замръзва, защото е солена. Всяка заран върху повърхността на водата се образуват няколко сантиметра ледена завивка, които уредниците отстраняват. Близо 1000 плувци от 41 страни взеха присъединяване ", разкри Цанков на конференция в Пресклуб България през днешния ден.

" Участието ми беше част от моята подготовка за идния маратон - нашият опит за преплуване на прохода Кук. Разстоянието сред двата острова на Нова Зеландия. Проходът Кук е включен в групата на седемте най-трудни плувни маратона в света. Разстоянието е към 25 километра по права линия, а температурата на водата, която чакаме, е сред 13,6 и 14 градуса. Предстой във вода с такава температура в границите на 5-6 или повече часа е едно доста огромно предизвикателство. Рисковете от хипотермия са причина за към 80 % от провалените опити за преплуване на прохода Кук. Аз съм добре квалифициран, имам нужната издръжливост, дори и скорост, само че би трябвало да мога да се оправя с ниските температури на водата. Проходът Кук е прочут и с един от най-силните океански течения в света ", сподели Цанков по отношение на идното му предизвикателство.


Преплуването на прохода Кук ще се състои сред 1 и 10 април, според от атмосферните условия.

Цанков и екипът му разкриха, че не получават нито лев финансиране от страната, а само от спонсори, един от които е Фондация " Спорт в България ". " Чрез Фондация " Спорт в България " ние оказваме помощ на самостоятелни спортисти, както и на професионални клубове, само че съответно в тази ситуация с Цанко, в действителност ме въодушеви Цанко като изключителна персона. С неговия мощен темперамент и с личностните качества, които демонстрира. В същото време това, че той самичък, дружно с Ники, съумява да се пребори, макар изискванията в България, макар че от на никое място няма поддръжка, фактически той заслужава поддръжка. Смятам, че българските самостоятелни спортисти имат потребност да им се подаде ръка ", показа един от създателите на Фондацията Роси МакКий. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР