Условията в единствения затвор за жени в страната – този

...
Условията в единствения затвор за жени в страната – този
Коментари Харесай

Зарков установи: Условията в затвора в Сливен отговарят на всички стандарти

Условията в единствения затвор за дами в страната – този в Сливен, дават отговор на всички стандарти. Това разяснява след ревизия на пандиза министърът на правораздаването Крум Зарков, оповестиха от пресцентъра на Министерството на правораздаването. Той бе в Сливен дружно с отрасловия заместник-министър Мария Павлова и основния шеф на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ (ГДИН) гл. комисар Ивайло Йорданов.

„ С управлението на ГДИН направихме ревизия на пандиза, където 210 лишени от независимост изтърпяват наказванията си. Проверихме изискванията – те дават отговор на всички стандарти. И въпреки че всекидневно се сблъсква с огромните провокации, присъщи за всяко сходно място, управлението на пандиза се оправя доста добре “, безапелационен бе министър Зарков. Напомни също: „ И тук, както от началото на мандата ни, продължаваме да приказваме за работата, която би трябвало да се прави със пандизчиите по този начин, че когато излязат на независимост доколкото е допустимо, да бъдат поправени – в полза на сигурността на хората „ на открито “. Няма да се уморим да повтаряме, че това, което се случва в пандизите, касае всички “.

Към днешна дата в корпуса на пандиза в Сливен и в двете общежития от открит вид „ Рамануша “ и „ Сливен “ лишените от независимост са 210, в ареста са настанени 37 арестувани лица. Общият брой на личния състав е 161, от тях 111 надзорно-охранителен състав.

Статистическите данни за настанените наказани и арестувани дами демонстрират липса на претъпканост. След главния ремонт на отделенията в централната част на корпуса преди 7 години, изискванията са в сходство с нормативните условия и рекомендации на национални и интернационалните институции и организации. Всяко жилищно помещение разполага със независим хигиеничен възел, на всеки кулоар са обособени общи пространства за персонална хигиена. В пандиза действат зали за групова работа, библиотека, киносалон, параклис, зали за рандеву.

Лишените от независимост, които поставят труд на територията на пандиза – домашен щат, шивашки завод и други две индустриални звена, са 70. В Средно учебно заведение „ Аргира Жечкова “ тази образователна година се образоват 42 дами. В учебното заведение, с изключение на познания, те имат опция да получат и професионална подготовка за шивач.

В детската ясла към пандиза е настанена една майка със своето бебе. Съгласно Закона за осъществяване на наказванията и задържането под стража, децата на лишените от независимост дами могат да останат при майките си в Отделението за бременни и майки с деца към пандиза до навършване на едногодишна възраст. Обновеното със средства от Норвежкия финансов механизъм поделение разполага с 10 кревати, ъгъл за игра, млечна кухня с опция майките да подготвят храна, сервизно помещение за децата с баня, пералня и сушилня.

През вчерашния избирателен ден в разкритата изборна секция на територията на Сливенския затвор са дали своят вот 54 лица.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР