Условие за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки в страната е

...
Условие за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки в страната е
Коментари Харесай

Министър Ангелов: Болницата в Кюстендил разполага с достатъчен капацитет за лечение на COVID-19

Условие за въвеждане на спомагателни противоепидемични ограничения в страната е достигането на 200 болни на 100 хиляди души население за 14 дни

„ Притеснителна е наклонността по повод повишаване равнищата на заболяемостта от COVID-19, която следим в град Кюстендил. В последните 10 дни имаме експоненциално повишаване на броя приети в болница - от 12 до 73 към днешна дата ". Това заяви министърът на опазването на здравето при посещаване в регионалната болница " Д-р Никола Василиев ", където се срещна както със основаната организация, по този начин и със положението на настанените в COVID-отделенията пациенти. Той акцентира, че епидемиологичните изследвания не дават данни увеличаващият се брой случаи на COVID-19 да се дължи на събирането на доста хора на едно място, т.е. на нарушение на противоепидемичните ограничения. По думите му може да се допусна, че предаването на инфекцията в града става по контактно-битов път. Показателен за това е фактът, че има болни цели фамилии, на които се организира болнично или домашно лекуване.

При обитаеми места с високи равнища на заболяемост, какъвто е казусът в Кюстендил, данните за разпространяването на COVID-19 се актуализират на всеки 12 часа и биват навреме оценени от Националния действен щаб. Информацията досега не ни дава съображение да твърдим, че сходна притеснителна наклонност има и в други градове. Като изискване за въвеждане на спомагателни противоепидемични ограничения в страната здравният министър уточни достигането на 200 болни на 100 хиляди души население за 14 дни, разяснява още проф. Ангелов.

В болничното заведение в Кюстендил е основана отлична организация за банкет на болните с COVID-19, като лечебното заведение има подготвеност да хоспитализира 103 души, а при нужда пациенти могат да бъдат настанявани и в обособена постройка с потенциал от спомагателни 40 кревати. Осигурени са задоволителни количества персонални защитни средства, дезинфектанти, лекарствени артикули и медицински О2.

На журналистически въпрос по отношение на подновяването на присъственото образование на учениците в дребните обитаеми места здравният министър уточни, че се разискват всички благоприятни условия за облекчение на ограниченията в обособените браншове. Конкретно по тематиката, извършени са диалози с министъра на образованието и науката и следва да бъде взето решение. Това ще се случи след средата на месеца - когато са минали 14 дни от връщането на учениците от 7, 8 и 12 клас в учебно заведение. Целта е да бъде направена действителна оценка на обстановката.

Пред представители на медиите здравният министър разяснява и предстоящите доставки на ваксини против COVID-19: „ Въпреки че през днешния ден не получихме дозите от имунизацията на Pfizer/BioNTech поради неприятните метеорологични условия в Германия, цялостната имунизация на българските жители, получили първа доза от тази ваксина, ще бъде приключена в точния момент, защото за тях се пази и втората доза ". До края на месеца България чака към 260 хиляди дози от оксфордската ваксина, както и още доставки от двете иРНК ваксини. Успоредно с това текат и договаряния за обезпечаването на спомагателни количества от лекарствения артикул на Moderna.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР