Усилията на Германия в областта на климата да изостанат под целите за 2030 г., казват експерти

...
Разликата в парниковите емисии на Германия вероятно ще бъде по-голяма
Коментари Харесай

Разликата в парниковите емисии на Германия вероятно ще бъде по-голяма от прогнозите на правителството през 2030 г., дори ако мерките за намаляване бъдат изцяло приложени, каза група експерти по климата.

Берлин има за цел да намали емисиите си на въглероден двуокис с 65 процента до 2030 г. в сравнение с 1990 г., по пътя към това да стане неутрален по отношение на парниковите газове до 2045 г.

Миналата година нивата на CO2 в страната вече бяха с 40 процента под нивото от 1990 г.

Докато планираното от германското правителство намаляване на CO2 за енергийния и индустриалния сектор може да намали значително емисиите, усилията в сектора на сградите и транспорта изостават, се казва в доклад на съвет във вторник.

Дори ако всички мерки бъдат приложени, секторът на сградите ще има недостиг на CO2 от 35 милиона тона до 2030 г., докато транспортният сектор се очаква да пропусне целта с излишни емисии от 117 милиона до 191 милиона тона.

Ханс-Мартин Хенинг, председател на съвета, каза в изявление, „Очакваното общо намаление вероятно е надценено“.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), между 2013 – 2020 г. Берлин не е постигнал общите цели за климата в критични сектори, особено транспорт и сгради.

В доклада обаче се посочва, че законопроект, насочен към постепенно премахване на отоплителни системи с петрол и газ, ще допринесе за по-ниски съкращения в строителния сектор.

Миналата година строителният сектор е отделил 112 милиона тона парникови газове или 15 процента от общия брой.

Обхватът на правило, постепенно премахващо използването на изкопаеми горива в отоплителни системи в стари сгради в полза на такива, които работят с 65 процента възобновяема енергия от 2024 г., беше значително отместен от про-бизнеса Свободна демократическа партия, за да измени първоначалния сметка.

Предположенията на транспортното министерство относно ефективността на планираните мерки за намаляване на емисиите също са „оптимистични“, каза съветът.

„Липсва последователна и последователна цялостна концепция и всеобхватна рамка от мерки“, констатира докладът.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР