Усилията на Европейския съюз да наложи ембарго върху руския петрол

...
Усилията на Европейския съюз да наложи ембарго върху руския петрол
Коментари Харесай

Унгария предлага отпадане на руското петролно ембарго от дневния ред на ЕС

Усилията на Европейския съюз да наложи ембарго върху съветския нефт се изправиха пред още трудности, защото маджарски чиновници обявиха, че няма да поддържат проекта в настоящия му тип , оповестява Асошиейтед прес. Те предложиха да се отстрани тематиката от дневния ред на срещата на върха на водачите на Европейски Съюз идната седмица.

Европейски Съюз работи за реализиране на консенсус сред своите 27 държави-членки за прекъсване на съветския нефт до края на 2022 година, с цел да блокира основен източник на доходи за финансиране на съветската война в Украйна.

Докато някои страни от Централна и Източна Европа в началото показаха запаси по отношение на ембаргото, Унгария остава най-гласната страна членка, блокираща мярката, която е част от шестия препоръчан кръг от наказания на Европейски Съюз против Русия.

По време на конференция в унгарската столица Будапеща външният министър Петер Сиярто сподели, че Унгария няма да гласоподава в поддръжка на предлагането за петролно ембарго , " до момента в който то прави невероятно енергийните доставки на Унгария ".
 Виктор Орбан афишира изключително състояние в Унгария
Виктор Орбан афишира изключително състояние в Унгария

Извънредното състояние като нов управнически инструмент бе утвърдено от Народното събрание по-рано през днешния ден

Той упрекна изпълнителната власт на Европейски Съюз за прокарването на проекта, без да подсигурява енергийната сигурност на Унгария, която получава 85% от естествения си газ и повече от 60% от петрола от Русия.

" Този ​​проблем е основан от Европейската комисия, тъй че решението би трябвало да бъде препоръчано от Европейската комисия. Решението би трябвало да бъде първо и едвам тогава можем да приказваме за наказания ", сподели Сиярто.

Докато Европейски Съюз по-рано оферираше изключения на страни без изход на море като Унгария, Словакия и Чехия, които са изключително подвластни от съветския нефт, като им предоставяше удължени периоди за последователното прекъсване, държавното управление в Будапеща остана твърдо в съпротива на глобите против съветската енергетика.
 Унгария загатна за 750 млн. евро, с цел да покрепи ембаргото на съветски нефт
Унгария загатна за 750 млн. евро, с цел да покрепи ембаргото на съветски нефт

Няма гаранция, че други страни от Европейски Съюз ще се съгласят да финансират страната

Унгарският министър председател Виктор Орбан, който се счита за най-близкия съдружник на съветския президент Владимир Путин в Европейски Съюз, твърди, че протестът на петрола от Европейски Съюз би бил " атомна бомба " за стопанската система на Унгария и би унищожил нейното " устойчиво енергийно доставяне ".

Орбан написа писмо до ръководителя на Европейския съвет в понеделник, с молба препоръчаното петролно ембарго да бъде извадено от дневния ред на срещата на върха, която би трябвало да стартира на 30 май.

В писмото до Шарл Мишел Орбан написа, че Унгария " не е в положение да се съгласи с 6-ия пакет от наказания, до момента в който договарянията не съумеят да разрешат всички нерешени въпроси " и че е " доста малко евентуално " решение да бъде реализирано преди срещата на върха идната седмица.

Убеден съм, че разискването на пакета от наказания на равнище водачи при липса на консенсус би било контрапродуктивно ". Трябва да остане наш приоритет да запазим единството на Европейския съюз. ", сподели още Орбан.
 Орбан: Унгария няма да поддържа глобите на Европейски Съюз против Русия в сегашната им форма
Орбан: Унгария няма да поддържа глобите на Европейски Съюз против Русия в сегашната им форма

Забрана на вноса на съветски нефт би представлявало " атомна бомба ", хвърлена върху унгарската икономика
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР