Усъвършенстваният дизайн и системата e-POWER със задвижване на всички колела загатват за

...
Усъвършенстваният дизайн и системата
e-POWER със задвижване на всички колела
загатват за
Коментари Харесай

Nissan лансира концептуалния автомобил IMQ на Автомобилния салон в Женева през 2019 г.

Усъвършенстваният дизайн и системата e-POWER със задвижване на всички колела загатват за идващото поколение кросоувъри

Nissan показва напълно новия концептуален автомобил IMQ, образец за усъвършенствани технологии и дизайн, който загатва за посоката на идващото поколение кросоувъри.

Представен на Автомобилния салон в Женева, IMQ хармонично съчетава японското наследство и свръхмодерните технологии, фокусирани върху индивида. Той включва последните нововъведения, които вдъхват живот на Nissan Intelligent Mobility, визията на марката за бъдещето. Стилът му отразява ролята на Nissan на пионер и водач при кросоувърите, със замайващ външен тип, който тласка границите на това, какво може да представлява европейският кросоувър.

В основата на IMQ е идващото поколение e-POWER, система за 100% задвижване с електрически мотор, която осигурява моментално линейно ускоряване. Тя е разработена на основата на технологията e-POWER, която сега е налична при най-продаваните модели Nissan Note и Serena в Япония. В IMQ тя обезпечава обща мощ от 250 kW и 700 Nm въртящ миг.
Тази висока мощ се предава посредством нова система на задвижване на всички колела с множество мотори, която осигурява прецизен и самостоятелен надзор над всяко колело. Комбинацията от e-POWER и AWD е идеална за условия на ниско сцепление, като да вземем за пример заснежените алпийски пътища отвън Женева.

IMQ предлага взор зад кулисите на технологичната визия на Nissan. Той е оборудван с усъвършенствана прототипна версия на системата в помощ на лидера ProPILOT, която предлага по-добри възможности за самостоятелно ръководство. Моделът е оборудван и с технологията Invisible-to-Visible на Nissan, показана през януари 2019 година на ревюто за електроника CES в Лас Вегас.

Екстериорният и интериорният дизайн се сливат в едно
Размерите на IMQ го слагат в центъра на европейския С-сегмент на кросоувърите. Той показва изчистен дизайн и плавни линии, които сливат екстериора и интериора. Това е най-впечатляващо при линиите на стъклата, проектирани да създават чувство за единна непрекъсната повърхност.

IMQ отбелязва дръзка нова посока в дизайна на Nissan. Той надгражда емблемата на Nissan, вградена в предната решетка V-motion, която е с целеустремено по-дискретен дизайн. Решетката прелива отвесно в предния капак и хоризонтално в предната ризница, за да сътвори мощни външни ъгли. Предният капак има зашеметяващи профили с хромирани ръбове, а калниците се издигат от арките на колелата и минават под централната част.

Поглед от близко демонстрира широката употреба на триизмерни ръбове в тъмните по-ниски елементи на екстериора. Тези детайлни пластове - познати като ламели - напомнят за японския обичаен дизайн и се простират из целия автомобил.

Екстериорът се добавя от 22-инчови алуминиеви джанти със специално разработени гуми Bridgestone Connect. Тези „ интелигентни “ гуми предават информация на лидера посредством графичния потребителски интерфейс. Предаваните данни включват натоварването, налягането, температурата, равнището на сцепление и изхабяване и здравината на гумите. Това оказва помощ на IMQ автоматизирано да калибрира системите за надзор в автомобила, с цел да работят оптимално.

Темите на японския дизайн, съчетани със съвременни технологии, не престават и в интериора. Пантите на вратите на IMQ се намират на външните ръбове и се отварят, за да разкрият футуристичен просторен интериор, включващ четири отделни седалки, които се издигат гладко от пода, покрит с ламели, който предоставя визуална връзка с екстериора.
Познатият инструментален панел на Nissan тип „ плъзгащо се крило “ господства в предната част на купето, с централна конзола, разпростряла се сред предните и задните седалки.
Всяка изваяна седалка е облицована с двуцветен 3D механически текстил, изрязан с лазер в геометричен дизайн, вдъхновен от японската дърворезба кумико. Десенът се повтаря на инструменталния панел, облицовката на вратите и кората на багажника, както и солидното метално покритие на гърба на седалките. Ламели са вградени и в облицовката на вратите и в горната част на седалките като подглавници.

Футуристичен надзор за върховно шофиране
Всичко в интериора на IMQ е фокусирано върху лидера. Това си проличава от графичния потребителски интерфейс, доминиран от 840-милиметров екран, вграден в инструменталния панел. Той е изцяло черен - като смарт телефон - когато е изключен, но когато е включен, се съживява и предоставя информация за статуса на системата e-POWER и друга информация за автомобила. Употребата на още черни ламели се вижда зад екрана.

По-малък, второстепенен екран над централната конзола приютява Виртуалния личен асистент на IMQ. Той усъвършенства усещането при шофиране, като управлява функциите на автомобила, като навигация, в отговор на дейностите на лидера.

Воланът е с ергономична форма, за да осигури на лидера релаксираща позиция и да усили оптимално видимостта към инструменталния панел. Усъвършенствана функционалност в жанр пера за промяна на предавките с леко допиране е вградена в задната част на кормилото.

Пример за технологичност
IMQ е оборудван с технологията Invisible-to-Visible (I2V) на Nissan, 3D интерфейс, при който „ действителният свят “ се слива с виртуалния. Разработена от Nissan, I2V оказва помощ на пътниците в автомобила да видят това, което в противоположен случай би било невидимо, добавяйки убеденост към чувството за шофиране.

Възможността „ да видиш невидимото “ е достъпна с технологията Omni-Sensing на Nissan, която свързва IMQ с информация за реалния свят вътре и отвън купето, в комбиниране с информация от виртуалния свят, изведена пред лидера и пасажера за наситено преживяване със смесена действителност.

Технологията може да оказва помощ на водачите да виждат зад ъгли, да пресъздава точна информация за тапи - включително причините за тях - и да определя алтернативни направления за пътешестване без стрес. Водачите могат да се наслаждават на компанията на виртуален сателит под формата на 3D аватар с добавена действителност в автомобила.

Ангажиментът на Nissan към автономното бъдеще, разказан във визията на марката Nissan Intelligent Mobility, е отразен и в IMQ. Автомобилът е оборудван с модернизиран първообраз на системата в помощ на лидера ProPILOT, която подпомага водачите по градски улици и извънградски автомагистрали. Това е възможно благодарение на редица усъвършенствани сензори, радари и камери, ситуирани из автомобила, които могат да разчитат сигнали за пътя, трафика и информацията за гладко и решително шофиране.

„ Дизайнът на IMQ съчетава обичайни и модерни японски въздействия и демонстрира какво може да се реализира, когато бъдещите кросоувъри са задвижвани от Nissan Intelligent Mobility “, сподели Алфонсо Албаиса, старши вицепрезидент Дизайн в Nissan. „ В IMQ интериорът и екстериорът гладко се сливат, показвайки каква може да бъде посоката на дизайна на третото поколение кросоувъри на Nissan в Европа. “

Обща дължина
4 558 мм
Височина
1 560 мм
Широчина
1 940 мм
Гуми
22-инчови гуми Bridgestone Connect по поръчка
Силов елемент
e-POWER с 1,5-литров бензинов мотор с турбокомпресор и система на задвижване на всички колела с голям брой мотори
Мощност
250 kW и 700 Нм въртящ миг

*Източник:
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР