US Open, финалИга Швьонтек – Онс Жабур 6-2, 7-6(5)Ига Швьонтек

...
US Open, финалИга Швьонтек – Онс Жабур 6-2, 7-6(5)Ига Швьонтек
Коментари Харесай

Безспорната №1: Швьонтек покори US Open след триумф над Жабур


US Open, край

Ига Швьонтек – Онс Жабур 6-2, 7-6(5)

Ига Швьонтек е новата шампионка на US Open. Световната №1 записа безапелационен триумф над петата сложена Онс Жабур на финала в Ню Йорк, като по този метод завоюва своята втора за годината и общо трета в кариерата си купа от Големия шлем. Полякинята е и първата тенисистка след Ашли Барти, която държи по едно и също време два „ мейджър “ трофея, както и първата след Анджелик Кербер през 2016, спечелила две трофеи от Шлема в един сезон.

Освен това Швьонтек е първата представителка на своята татковина, триумфирала с купата на Откритото състезание на Съединени американски щати, както и най-младата тенисистка от Мария Шарапова през 2008 година насам, печелила три „ мейджър “ трофеи.

Единственият ас в мача бе дело на Швьонтек, която също по този начин направи по-малко двойни (2-4) и непредизвикани неточности (30-33) и имаше предимство във връзка с уинърите (19-14). Световната №1 завоюва 58% от точките си на първи сервис (33/57) и оползотвори пет от 12-те си шанса за пробив (42%), до момента в който Жабур оползотвори три от своите девет брейкпойнта (33%).

Сблъсъкът стартира по превъзходен метод за Швьонтек, която осъществя ранен пробив и единствено след 8 минути игра към този момент водеше с 3-0. Жабур залагаше най-много на физическата си мощ, пробвайки се да пробие отбраната на международната №1 с офанзиви с форхенд от главната линия. Швьонтек обаче се движеше чудесно по корта и успяваше да управлява разиграванията, като изграждаше последователно офанзивите си и изчакваше търпеливо моментите за офанзива.

Макар да позволи двойна неточност в четвъртия гейм, Жабур очевидно усъвършенства качеството на началния си удар. Това разреши на тунизийката да поведе с 30-15, а след това Швьонтек позволи две непредизвикани неточности при опит за офанзива по правата и по този начин международната №5 редуцира пасива си.

След първия за нея извоюван гейм Жабур стартира да се усеща доста по-комфортно на корта, като доказателството за това бяха двата бекхенд уинъра по правата, с които „ матира “ Швьонтек. Тунизийката стигна до два следващи брейкпойнта, като при първия изпрати топката надалеч в навън, само че по-късно пласира праволинеен форхенд от главната линия и проби за 3-2.

Швьонтек обаче се подвигна в точния момент от нокдауна. При 15-15 в шестия гейм полякинята пласира елегантен минаващ бекхенд по диагонала, а след това топка в навън на Жабур даде на международната №1 два следващи шанса за пробив. При първия тя не откри рамките на корта при офанзива с форхенд от главната линия, само че в идващото разиграване съумя да си отвори пространство в корта и приключи с чудесно излизане на мрежата, реализирайки нов брейк за 4-2.

Жабур продължаваше да не съумява да разчете първия сервис на Швьонтек и това улесни доста офанзивата на полякинята при идващото ѝ подаване. В добавка на това международната №5 позволи непредизвикана неточност при привидно лесна топка на мрежата, като по този метод двукратната шампионка на Ролан Гарос се приближи на гейм от спечелването на сета.

Жабур продължаваше да играе доста нервно и прибързано и да позволява неточности във значими моменти. Това оказа помощ на международната №1 да стигне до два поредни сетбола. Последва дълго разиграване, приключило с бекхенд в мрежата от страна на финалистката от Уимбълдън и по този метод Швьонтек направи първата крачка към купата, спечелвайки откриващия сет с 6-2 за 28 минути.

По време на почивката сред сетовете треньорът на Жабур я посъветва да бъде по-агресивна и да навлиза по-често навътре в корта. Тази тактичност стартира да дава неотложен резултат и откриващият гейм от втория сет бе най-дългият и оспорван в мача досега.

Швьонтек обаче още веднъж сподели повече самообладание, като при 40-40- пласира следващ бекхенд уинър по правата, последван от офанзива с форхенд от дъното на корта, при която топката „ кацна “ на страничната линия и по този метод полякинята завоюва подаването си. Световната №1 продължи да бъде доста нападателна на ретур, като това ѝ разреши да владее по-голямата част от разиграванията. Неуспешен опит за къса топка даде на Швьонтек първия брейпойнт в сета, който обаче бе избавен от Жабур след отлична офанзива с бекхенд по диагонала.

Малко по-късно обаче тунизийката позволи непредизвикана неточност при геймбол, а след това пред Швьонтек се откри нов късмет за пробив, който този път бе оползотворен след доста добре разчетено излизане на мрежата и лидерката в ранглистата записа ранен пробив за 2-0. Жабур се стремеше да играе офанзивно, само че за нея това бе един от тези мачове, в които нищо не се получава.

При 15-30 тунизийката позволи две неточности при опит за офанзива с бекхенд, след което Швьонтек показва изумителна игра в отбрана и след брилянтна контраофанзива се възпозлва по превъзходен метод от празното пространство, което Жабур остави и по този метод лидерката в ранглистата усили задатъка си на 3-0.

Световната №5 се озова в доста тежка обстановка, откакто четвъртата ѝ двойна неточност в мача донесе на Швьонтек два шанса за втори следващ пробив. Полякинята обаче позволи неточност при ретур, след което Жабур пласира отличен форхенд от главната линия и изравни резултата. Още един ретур в мрежата от страна на шампионката на Ролан Гарос означаваше трети пропуснят брейкбол в този гейм, като в последна сметка Жабур завоюва подаването си и понижи резултата.

Швьонтек продължи да бъде неуверена на ретур, до момента в който в това време Жабур стабилизира играта си в отбранителен проект и стартира да нападна с доста повече самочувствие. В резултат на това тунизийката изигра най-силния си гейм в мача, който приключи с доста добре построена офанзива от нейна страна и пробив за 3-2.

Ретурът и бекхендът на Швьонтек още веднъж заработиха и това ѝ оказа помощ да стигне до брейкпойнт. Полякинята обаче не сподели нужното хладнокръвие и изпрати топката в навън при офанзива с форхенд от главната линия. Веднага по-късно обаче международната №1 извърши вярно „ упражнението “, а при последвалия бррейкпойнт разиграването приключи с неточна офанзива по диагонала на Жабур и Швьонтек още веднъж проби, правейки резултата 4-2 в своя изгода.

Седмият гейм бе един от най-интригуващите в мача. Жабур продължи да нападна доста добре от главната линия и стигна до две поредни благоприятни условия за пробив. И двете обаче бяха пропуснати след офанзиви в навън на тунизийката. Въпреки това международната №5 стигна до нов брейкпойнт, който бе осъществен след зивестна доза късмет. След бекхенд на Швьонтек топката се удари във върха на мрежата и след един под напрежение момент падна в полета на полякинята, донасяйки на Жабур толкоз значимия за нея пробив.

Финалистката от Уимбълдън продължи да владее самодейността и затвърди брейка, възстановявайки равенството при 4-4. В деветия гейм Жабур пропусна два следващи брейкпойнта след непредизвикани неточности, само че след това Швьонтек върна жеста с двойна неточност на геймбол. Тунизийската тенисистка пропиля още един късмет за пробив след слайс в мрежата, а малко по-късно позволи непредизвикана неточност на геймбол и Швьонтек се приближи до успеха, повеждайки с 5-4.

Жабур изравни резултата, след което опита да затрудни Швьонтек с къси топки. Полякинята обаче сподели изумителна скорост и рефлекси и съумя да отрази офанзивите на съперничката си, връщайки си водачеството при 6-5. Швьонтек стигна до шампионска точка, преди която реши да смени ракетата си. Това обаче явно се оказа неприятна концепция, защото златната опция бе пропиляна след топка в навън и Жабур докара нещата до тайбрек.

Той изобилстваше от спиращи дъха разигравания, като съперничките на няколко пъти си размениха водачеството и Швьонтек стигна до втори късмет да завърши мача. Този път обаче ориста се усмихна на полякинята и Жабур изпрати топката в навън, като по този метод международната №1 победи с 6-2, 7-6(5) след 1 час и 53 минути на „ Артър Аш “.

„ Благодаря на почитателите в Ню Йорк, че ми оказаха такава поддръжка през тези две седмици. Опитах се и дадох най-хубавото от себе си, само че Ига въобще не ме улесни. В момента не я одобрявам доста, само че е реалност, че тя заслужава тази победа. Двете седмици в Ню Йорк, също като тези на Уимбълдън, бяха невероятни и в никакъв случай няма да ги не помни. Не изгубвам религия и съм сигурна, че един ден ще печеля купа от Големия шлем “ – сподели Жабур на церемонията по награждаването.

„ Фактът, че доближих до финала и на US Open, значи доста освен за мен, само че и за страната ми. Бих желала да печеля „ мейджър “ купа освен за себе си, а и с цел да вдъхновя децата вкъщи по този начин, катко ме въодушевяват всички велики шампионки, които са тук сега – Мартина, Били Джийн, Аранча, Трейси. Искам да благодаря и на хората от екипа ми, които постоянно ме поддържат, както и на президента на тунизийската федерация. Сигурна съм, че към момента сме при започване на пътя и ни предстоят доста хубави неща “.

Шампионката също бе доста прочувствена. „ Не знам по какъв начин съумявам да не преставам да надвивам, в действителност. Като цяло нямам огромни упования към себе си. Седмиците преди US Open бяхам ного сложен интервал за мен, само че се веселя че съумях да се оправя, както и че устоях на стотиците изкушения в Ню Йорк през тези две седмици. Онс е необикновен състезател и изживява мощен сезон. Мисля, че сме едвам при започване на едно доста забавно съревнование, в което тя също ще завоюва някои от идващите мачове. Бих желала да поздравя нея и екипа и за тяхната пристрастеност и отдаденост “ – сподели Швьонтек.

„ Какво значи триумфът ми за Полша? Нямам визия. Ще схвана, когато се прибера. Хубаво е, че тенисът става все по-популярен в моята страна и от ден на ден деца се занимават с този спорт. Знам, че дублирам това, което сподели Онс, само че е по този начин. Всички ние се опитваме да сме положителни хора и почтени образци за подражателство. Накрая, само че не на последно място, би трябвало да благодаря и на моя екип. Те по-добре от всички знаят какъв брой мъчно ми беше през последните седмици. Те са по-умни от мен и постоянно знаят какво да вършим, въпреки че аз съм огромен дебелоглав и не е елементарно да се работи с мен. Благодарна съм им за всичко, тъй като без тях нямаше да съм толкоз добре готова и в никакъв случай нямаше да стигна дотук “ – добави трикратната шампионка от Големия шлем.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР