Ураганите в Атлантическия океан вече няма да бъдат обозначавани с

...
Ураганите в Атлантическия океан вече няма да бъдат обозначавани с
Коментари Харесай

Метеоролозите вече няма да използват букви от гръцката азбука за имена на ураганите

Ураганите в Атлантическия океан към този момент няма да бъдат обозначавани с букви от гръцката писменост, каквито метеоролозите бяха принудени да употребяват през 2020 година поради огромния им брой, тъй като това може да провокира комплициране, заяви Световната метеорологична организация (СМО), представена от Агенция Франс Прес.

Комитетът по ураганите анулира и имената на четири циклона, провокирали изключително огромни вреди - Дориан от 2019 година, Лора, Ета и Йота от 2020 година Миналата година ураганите бяха толкоз доста, че работният лист с 21 имена, поддържан от СМО, беше привършен и трябваше да бъде прибягнато до гръцката писменост за повторно в историята - първият беше през 2005 година

Наименованието на бурите може да наподобява тривиална тематика, само че е от значително значение за идентифицирането на разрушителните феномени и предупреждаване на популацията. Те получават поредно мъжко или женско име, като описът се употребява още веднъж след шест години. Тази година стартира с Ана, Бил и Клодет. Някои букви не се употребяват - Q, U, X, Y и Z, тъй като такива имена не са публикувани измежду локалните езици.

Гръцките букви имат някои дефекти. Хората постоянно обръщат повече внимание на тях, в сравнение с разрушителния резултат. Предаването им на езиците, употребявани в региона на бурите, също може да провокира комплициране. Някои, като Зета, Ета, Тета, се произнасят сходно и са една след друга в гръцката писменост. Това усложни връзките през 2020 година, когато едно след друго следват доста сходни имена.

Комитетът по ураганите взе решение да сътвори спомагателен лист с имена по азбучен ред, който да бъде употребен вместо гръцките букви.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР