Управникът на грузинския град Батуми Арчил Чиковани изкачи Пътеката на

...
Управникът на грузинския град Батуми Арчил Чиковани изкачи Пътеката на
Коментари Харесай

Грузински кмет ни взе акъла, изкачи българската Пътека на вярата

Управникът на грузинския град Батуми Арчил Чиковани изкачи Пътеката на вярата в гората в Свети Влас. Местните назовават мястото Божия маршрут, тъй като по протежението му са построени 40 каменни параклиса, отдадени на Божия наследник.

Кметът на Батуми, правоприемник на грузинската княжеска фамилия Чиковани, прегледа каменните параклиси и сподели, че е впечатлен от видяното, а за Божията пътека в българския курорт Свети Влас научил от другари.



Параклисите стартират от автобусното обръщало на курортния град в посока нагоре по горския път и стигат до неговия завършек на билото на Стара планина. Каменните творения са дело на отец Петър, който служи в локалната черква " Свети Власий ".

Иконостасите отецът е строил самичък в продължение на девет години. Инициатива на свещеника пристигнала с концепцията с всеки един от каменните параклиси да опише на посетителите за живота на Исус Христос.

На това място през лятото на 2018 година имената си в Божия поход записаха и Негово Величество Симеон II и кралица Маргарита.

По-рано Арчил Чиковани се срещна с кмета на Свети Влас Иван Николов. Двамата се договориха за културно-туристическо съдействие и обмяна на опит в тази сфера. Идеята е от идната година в Свети Влас да стартира провеждането на Дни на грузинската просвета.



Първоначалният план е всички прояви да са навън в Амфитеатъра в Свети Влас, където да се даде изява на танцови и музикални сформира и създатели от Грузия. Като съпътстваща стратегия към фестивала ще има ревю с дегустации на грузински виновност.

Делегацията от Батуми, отпред с кмета на грузинския морски град, бе съпроводена от Тамара Лилуашвили, дипломат на Грузия в България, която интензивно работи за поощряване на взаимоотношенията сред Батуми и област Бургас.

По време на формалните диалози Арчил Чиковани осведоми, че през 2019 година Батуми е бил посетен от 2 милиона туристи, като настройките за тази година са да бъдат възобновени с 80 % равнищата и да запазят своята непоклатимост. От началото на юни тази година до момента на летището в Батуми са осъществени повече от 300 полета, през юли данните сочат нарастване и в този бранш.

Кметът Иван Николов и Арчил Чиковани се договориха да работят за възстановяване на туристическия поток сред двата региона.

" За тази цел забележителностите в Свети Влас, другите типове туризъм като културен, състезателен, еко, конгресен ще бъдат разпространявани с билбордове, рекламни брошури в Батуми, а забележителностите на грузинския град - по същия метод тук на локално равнище, като концепцията е увеличение на взаимния туристопоток посредством сухопътна, морска и въздушна връзка ", сподели Николов. Той уточни, че Свети Влас е привлекателна дестинация, която предлага неповторими културни и естествени забележителности, притегля туристи с отлични условия за отдих на море, водни спортове и други Двамата кметове размениха и алегорични дарове.



Кметът на Батуми и Тамара Лилуашвили посетиха храма " Свети Власий ", където се съхраняват мощи на Свети Власий, на Свети Апостол Андрей, както и парченце от Кръста, дарени от Вартоломей Първи. Храмът е построен от Фондация " Българска памет – братя Диневи " върху руините на достоверния манастир " Свети Власий ", датиращ от IV век. След това делегацията посети и средновековния манастир " Свети Андрей Първозвани ".

Посланик Лилуашвили, кметът на Батуми и кметът на Свети Влас сложиха цветя на първия монумент у нас на грузинския княз Алексей Церетели. Бюст барелефът се намира на Алеята на народите на яхтеното пристанище в Свети Влас.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР