Управляващият орган на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020

...
Управляващият орган на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020
Коментари Харесай

До 200 000 лева компенсации за производители и преработватели на продукти от риболов и аквакултури

Управляващият орган на Програмата за морско дело и риболовство 2014-2020 година приема планови оферти за обезпечаване на обезщетения за производителите на аквакултури и преработвателите на артикули от лов на риба и аквакултури. Средствата се дават за намаляване на последствията от нападателната война на Русия против Украйна върху риболовните действия и за ограничение на въздействието от разтърсването на пазара върху веригата на доставки на артикули от лов на риба и аквакултури, оповестиха от Областен информативен център в Добрич.

Производителите на аквакултури, които са еднолични търговци или юридически лица, регистрирани по Търговския закон ще бъдат безплатно обезщетени по процедура BG14MFOP001-5.024 " Мерки за предложение на пазара - бранш " Аквакултури ". Допустими за финансиране са само разноски за фураж и за гориво.

Микро, дребните и междинни предприятия, преработващи артикули от лов на риба и аквакултури ще могат да аплайват за обезщетения по процедура BG14MFOP001-5.025 " Мерки за предложение на пазара - бранш " Преработване на продуктите от лов на риба и аквакултури ". Безвъзмездно ще се финансират разноските за първични материали (риба, рибни артикули и други хидробионти) и за гориво.

Кандидатите и по двете процедури би трябвало да са регистрирани преди датата на подаване на формуляра за кандидатстване, да са осъществявали стопанска активност през 2023 година и да имат подадена Годишна данъчна декларация за 2023 година пред Националната организация за приходите.

Общият бюджет на двете процедури е над 8,2 млн. лева, като 75% от средствата са обезпечени от Европейския фонд за морско дело и риболовство, посредством Програмата за морско дело и риболовство 2014-2020 година, и 25% от националния бюджет. Размерът на безвъзмездната финансова помощ по процедурите не може да надвишава 400 000 лева за един план, като размера на компенсацията се пресмята по Методика.

Финансовата поддръжка е 100% безплатна, не се изисква финансиране от страна на претендентите. В случаите, когато претендентът е притежател на един обект за аквакултури или едно дружество за преправка на артикули от лов на риба и аквакултури, оптималният размер на помощта не може да надвишава 200 000 лева

Крайният период за подаване на планови оферти по процедурите е до 27.03.2024 година, 17:00 часа. Подаването на плановото предложение се прави напълно по електронен път посредством Информационната система за ръководство и наблюдаване на Структурните принадлежности на Европейския съюз в България (ИСУН 2020) само с потреблението на Квалифициран електронен автограф (КЕП), посредством модула " Е-кандидатстване “ на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg.

Кандидатите могат да задават спомагателни въпроси и да желаят уточнения по отношение на Условията за кандидатстване до три седмици преди крайния период за подаване на планови оферти посредством модула “Електронно кандидатстване “ в ИСУН 2020. Отговорите на въпросите на претендентите се разгласяват на интернет страницата на Управляващия орган на ПМДР, на Единния информативен портал www.eufunds.bg, както и в ИСУН 2020 не по-късно от 2 седмици преди избрания краен период за подаване на планови оферти по процедурата.

Експертите от Областен информативен център-Добрич са разполагаем за даване на спомагателна безвъзмездна информация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР