Управляващият орган на Оперативна програма Развитие на човешките ресурси“ одобри

...
Управляващият орган на Оперативна програма Развитие на човешките ресурси“ одобри
Коментари Харесай

ОПРЧР одобри 28 проекта за създаване на интегрирани услуги

Управляващият орган на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ утвърди за финансиране 28 планови оферти по процедурата „ Социално включване в общността “. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ на утвърдените оферти е над 4,8 млн. лева По процедурата ще бъдат построени сложни интегрирани междусекторни услуги. По интервенцията са подадени 92 планови оферти. 34 от тях не са утвърдени. Броят на аварийните планови оферти е 30, а цената на безвъзмездната финансова помощ за тях е близо 4,7 млн. лева

„ Социалните услуги са еластичен инструмент за превъзмогване на разнообразни и сложни проблеми, произлизащи от общественото изключване или които водят до него. Операцията е създадена в отговор на нуждата от даването на подходи за превъзмогване на бедността и на общественото изключване, които да послужат за възстановяване на достъпа до претовареност и даване на благоприятни условия за трудова реализация на хората с увреждания, както и до връщането на пазара на труда на членове на фамилиите, полагащи грижи за подвластни членове “, споделя зам.-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова.

Целта на интервенция „ Социално включване в общността “ е поддръжка за интензивно обществено включване на пазара на труда на хора с увреждания и на лица, полагащи грижи за подвластни членове на фамилията си, в това число и за деца посредством даване на сложни интегрирани междусекторни услуги, както и разширение на опциите за самостоятелен и независим живот на лицата от уязвимите групи и повишение на мотивацията им за претовареност.

„ Хората с увреждания са една от най-големите целеви групи в риск от обществено изключване от публичния живот. Реализацията на пазара на труда на хората с увреждания е един от главните принадлежности за консолидираното им във всички области на публичния живот и превъзмогването на тяхната обществена изолираност. Чрез тази процедура ще се дават целенасочени дейности за разширение на опциите им за самостоятелен и независим живот и повишение на мотивацията и опциите за присъединяване в претовареност “, прецизира Зорница Русинова.

Допустимите претенденти по процедурата са снабдители на обществени услуги с опция за партньорство с неправителствени организации и общини. В процедурата „ Социално включване в общността “ ще бъдат включени хора с увреждания и техните фамилии, както и деца в риск и с увреждания. Общият бюджет на процедурата е 5 млн. лева

 

 

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР