Управляващият орган на Оперативна програма Околна среда 2014-2020 г. обяви

...
Управляващият орган на Оперативна програма Околна среда 2014-2020 г. обяви
Коментари Харесай

Обявена е процедура „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух” по ОПОС

Управляващият орган на Оперативна стратегия " Околна среда 2014-2020 година " разгласи процедура посредством непосредствено даване на безплатна финансова помощ " Мерки за възстановяване качеството на атмосферния въздух " на обща стойност 111 442 101,58 лева Отчитайки значимите потребности в бранша, финансовият запас по програмата се концентрира в стеснен брой общини - съответни бенефициенти по процедурата. Това са Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян и Столична община, оповестиха от Министерство на околната среда и водите.

 
Процедурата посредством непосредствено даване на безплатна финансова помощ има за цел да се понижат наднормените равнища на фини прахови частици от битовото отопление. Същевременно финансирането ще способства за осъществяване на уговорките на страната по отношение на неоправдателното решение на Съда на Европейски Съюз за неспазване на нормите за наличие на ФПЧ10 в атмосферния въздух.

 
Мерките, които ще бъдат подкрепени със съфинансиране от Кохезионния фонд на ОПОС 2014-2020 година, са свързани с подмяната на отоплителни устройства на твърдо гориво (дърва и въглища) с различни форми на отопление на газ, електричество, пелети или свързване към топлофикационна или газоразпределителна мрежа. Като последна опция (когато всички други варианти са неприложими или изчерпани) е позволена и подмяната на старите печки с съвременни уреди на дърва или въглища, които дават отговор на техническите параметри за екодизайн. Тези ограничения, по едно и също време с плануваните осведомителни и просветителни акции, се чака да доведат до смяна в цялостното мислене на жителите по повод запазване чистотата на въздуха. С това ще се сложи основата на ефикасен народен модел за превъзмогване на проблемите с нарушеното качество на атмосферния въздух в следствие от битовото отопление.

 
Максималният период за физическо осъществяване на дейностите по плановете е 54 месеца.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР