Управляващите закъсняха, лятото нищо не направиха и сега действат хаотично.

...
Управляващите закъсняха, лятото нищо не направиха и сега действат хаотично.
Коментари Харесай

Нинова: Управляващите проспаха лятото и сега действат хаотично

Управляващите закъсняха, лятото нищо не направиха и в този момент работят безредно. Това сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в предаването „ 12 +3 “ по БНР.

„ Правителството пропусна златно време – лятото, когато трябваше цялата система да се приготви за втората вълна. Ние още при първата предупреждавахме да задействат Националния проект за реакция при грипна пандемия, в който доста ясно е написано коя институция какви отговорности поема, какви са прогнозите за заболеваемост. Закъсняха, лятото нищо не направиха, в този момент работят безредно.

Приемат ограничения на парче, постоянно издават заповеди, които се изключват една друга в границите на един ден. Това основава спомагателен безпорядък и комплициране “, сподели Нинова.

Тя съобщи, че не приема, че непрекъснато ръководещите винят хората за тази обстановка. По думите ѝ един от най-големите проблеми е недоверието в държавното управление и в ограниченията, които те подхващат. „ За това и хората реагират по този начин “, уточни още Нинова.

Според нея рецесията е посочила дълбоките недостатъци на здравния модел и е още един мотив да се предложи решение на тези проблеми, които са трупани с години. „ В момента държавното управление не прави нищо за тях. Подходът би трябвало да е сложен, държавнически, с грижа за хората. Ние имаме съответен проект с четири-пет оферти. Първо да сложим в центъра на системата пациентът, индивида. Да се одобри за здравно обезпечените лица, тези, които цялостен живот са си плащали осигуровките да имат обезпечен 24-часов достъп до гратис, навременно здравно обслужване. За здравнонеосигурените да има базов пакет от медицински услуги, които се заплащат от страната. На второ място за лекарите и медицинските сестри. това възнаграждение, което им се дава, даже и в този момент това с 1000 лева за първа линия е положително, само че е една краткотрайна мярка. Проблемът би трябвало да се реши трайно. ние предлагаме да има една държавна разпоредба за базова заплата за всички, без значение в коя болница работят, т.е. да не зависи от облагата на болничното заведение “, изброи още Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия разяснява и тематиката за държавния бюджет. „ Конкретно по бюджета това, което оферират те е избирателен бюджет, краткотрайна мярка, краткотрайна някаква обществена политика, която не взема решение нито един проблем трайно. Ние предлагаме радикално друга обществена политика, която ще реши проблемите освен на идващите три месеца, а идващите три години “, уточни още Нинова.

„ Те оферират за пенсионните 50 лева добавка до март. Борисов се интересува единствено от идващите пет месеца. Ние се интересуваме освен от идващите пет месеца,а от трайно решение в идващите пет години. Предлагаме вместо 50 лева до март, да се преизчислят всички пенсии.

Тяхната мярка коства 1.2 милиарда лева, преизчисляването на всички пенсии коства 800 млн. лева
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР