Управляващите в София представиха предизборно мащабна програма за инвестиции в

...
Управляващите в София представиха предизборно мащабна програма за инвестиции в
Коментари Харесай

В края на мандата си в София ГЕРБ предлага да се купят нови автобуси и трамваи за 700 млн. лв.

Управляващите в София показаха предизборно огромна стратегия за вложения в 333 нови транспортни средства за градския превоз. Възможно е тя да не се одобри от общинския съвет поради разрушеното болшинство на ГЕРБ с " Патриотите ". Сред предложенията е и общината да поеме и линиите към северните региони, дадени в този момент на концесия.
София да похарчи близо 700 млн. лева за нови рейсове, тролейбуси и трамваи в идващите години. Това предложение на общинския консултант от ГЕРБ и зам.-председател на транспортна комисия Зафир Зарков и зам.-кмета по финанси и превоз Дончо Барбалов бе утвърдено от общинската транспортна комисия в понеделник с шест гласа " за " - от ГЕРБ и Борис Бонев, а трима от Демократична България, Съюз на демократичните сили и Българска социалистическа партия се въздържаха. Финалното гласоподаване ще е на сесията на СОС в четвъртък.

Амбициозната стратегия за тези огромни вложения идва малко изненадващо: първо, това се случва малко повече от месец преди локалните избори и на фона на до неотдавна описвана ; и второ, ръководещите София имаха задоволително доста време (те ръководят града действително над 15 години), с цел да създадат тази другояче нужна инвестиция.

Настоящата угриженост на общинарите от ГЕРБ идва на фона на доста огромната възможност партията да загуби локалните избори в София. Но пък е аргументът им е, че и след изборите " животът продължава " - както сподели Барбалов, а ръководещите желали да довършат обновяването на автопарка.
Реклама
Реално не е несъмнено дали предлагането ще получи поддръжка на сесията този четвъртък. Заради разпадането на болшинството сред ГЕРБ и " Патриотите " малко преди края на мандата има действителен късмет даже бюджетът на Столичната община за 2023 година да не бъде признат - показателно е, че в комисията през днешния ден представителят на Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера се въздържа. От друга страна, решението може да мине, в случай че получи поддръжка от групата на Демократична България.

Ако бъде признат, документът дава зелена светлина на сдруженията " Столичен авторанспорт " и " Столичен електространспорт " да задвижат съответните поръчки, когато бъде открито и финансиране за тях.

В отчета има и още едно любопитно решение - София да стартира сама да ръководи линиите на север, Договорът изтича през 2025 година и общината би следвало да закупи 60 метанови рейса, с цел да може сама да обслужва линиите.
Защо в този момент?
От ГЕРБ обясниха, че въпросните 700 млн. лева могат да дойдат по европрограми, лично финансиране и лизинг. Общинският консултант от " Демократична България " Симеон Ставрев разкритикува последния вид, тъй като съгласно него по този начин се лимитира конкуренцията поради потребността да се търси лизингово сдружение от производителите.
Реклама
" Не е добре да се харчат 670 млн. лева в последното съвещание в мандата на който и да е СОС, преди да се види гласоподавателите на кого дават доверието си за идващия мандат ", разяснява той. В програмата се планува вложенията да стартират още през 2024 година, с цел да може обновяването да е готово в границите на 2 до 4 години.
Желанието ни е да продължава модернизацията в двете транспортни сдружения. Зафир Зарков
общински консултант и зам.-председател на транспортна комисия, ГЕРБ

Задачата ще остане за идната администрация, в случай че общината не реши да пусне изненадващо търгове до седмици. Това слага въпросите " за какво в този момент " и " има ли подготвеност да се пуснат поръчки ". Зам.-кметът по превоз, финанси и опазване на здравето Дончо Барбалов изясни за " Капитал ", че в Плана за интегрирано градско развиване се приготвят плановете за финансиране и би трябвало да бъдат подадени за кандидатстване. " За нас е значимо да имаме стратегическа поддръжка в общинския съвет. Не можем да работим за обезпечаване на средствата и да тръгнем да търсим финансиране, без да я имаме, тъй като би трябвало да сме сигурни, че след това това ще бъде подкрепено като вложения ", разяснява за " Капитал " той.

И съобщи, че в този момент " желанието е да почне да се работи, с цел да бъде налице тази опция, а не занапред общината да се чуди от кое място ще обезпечи средства ". За столицата сумата беше най-голяма - 200 млн. лева за вложения в бързозарядни електробуси, довеждащ превоз (малки електробусчета до метрото) и трамваи. По множеството поръчки, а в други градове те бяха съпроводени от кавги и инспекции от КПКОНПИ. За реализатори в София бяха определени и полския производител на трамваи PESA.

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР