Управляващите в София – коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-“Атака“, продължават с

...
Управляващите в София – коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-“Атака“, продължават с
Коментари Харесай

Властта в София пак ще обнови без конкурс бордове на общински фирми

Управляващите в София – обединенията ГЕРБ-СДС и ВМРО- “Атака “, не престават с практиката да обновяват управителните препоръки на общински сдружения без конкурс и при единствено един препоръчан претендент за мястото. Транспортната комисия в Столичния общински съвет гласоподава през днешния ден нови членове на директорските бордове в три от транспортните компании на София- „ Столичен електротранспорт “, „ Столичен автотранспорт “ и „ Метрополитен “ ЕАД. За нов представител на общината в „ Столичен електротранспорт “ бе посочен Георги Желязков, който в предишния общински съвет бе външен специалист в същата комисия. При представянето си през днешния ден Желязков съобщи, че преди този момент е бил консултант на български евродепутат в Брюксел, само че не пожела да уточни името му. Желязков сподели още, че не членува в политическа партия, само че историята от предпоследните локални избори слагат думите му под подозрение. През 2015 година той бе претендент на Вътрешна македонска революционна организация за кмет на столичния регион „ Изгрев “, в който получи единствено 334 гласа или поддръжка от 3,15 на 100.

Транспортната комисия избра Кирил Георгиев за нов член на съвета на шефовете на „ Столичен автотранспорт “. Георгиев работи във компанията от 2012 година, като през последните години е бил шеф на гараж „ Малашевци “. Бордът на „ Метрополитен “ ЕАД пък ще бъде запълнен с Ангел Джоргов. Той е чиновник на компанията от 2008 година и сега дава отговор за стартирането на третия лъч от софийското метро.

Против и въздържал се при избора на тримата нови членове на бордовете на „ Столичен електротранспорт “, „ Столичен автотранспорт “ и „ Метрополитен “ гласоподаваха общинските съветници от Българска социалистическа партия, „ Демократична България “ и самостоятелният Борис Бонев. Техните претекстове бяха, че са срещу избори, в които в действителност липсва избор и опция за съревнование сред повече от един претенденти.

Окончателното решение по отношение на назначението на тримата ще бъде взето в четвъртък на идната сесия на Столичния общински съвет. Гласуването там обаче се обрисува като условност, тъй като ГЕРБ-СДС и Вътрешна македонска революционна организация и „ Атака “ имат 31 общински съветници в 61-членния СОС. Така ръководещите в София за повторно през последните месеци се готвят да вкарат нови хора в бордовете на значими общински компании при неналичието на каквато и да е конкуренцията и състезателност в процедурата. В края на м.г. по предложение на ГЕРБ и ВМРО бившите кметове от ГЕРБ в столичните региони „ Студентски “ и „ Изгрев “ - Димитър Дилчев и Цветомир Жеков, бяха определени за членове на управителните препоръки на скандалните общински сдружения " Център за градска подвижност " и „ Чистота Искър “. Дилчев и Жеков бяха претенденти на кмета Йорданка Фандъкова за същите региони на последните избори, само че бяха натирени от гласоподавателите. Те обаче не останаха дълго без общинска работа.

Както и в този момент в тази ситуация с трите транспортни компании, и тогава ръководещите оправдаха неналичието на конкурс с това, че директорските препоръки на компаниите били в понижени сформира и че новите хора се избирали краткотрайно до провеждането на процедури за заемането им от титуляри. По време на дебатите обаче стана ясно, че такива може да няма нито през тази, нито през идната година.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР