Управляващите в Испания социалисти няма никога да приемат провеждането на

...
Управляващите в Испания социалисти няма никога да приемат провеждането на
Коментари Харесай

Мадрид няма да приеме референдум за самоопределение на Каталуния

Управляващите в Испания социалисти няма в никакъв случай да одобряват провеждането на референдум за самоопределяне на Каталуния - главно искане на каталунските сепаратисти, с които Мадрид би трябвало да възобнови договарянията през септември. Това съобщи министър председателят Педро Санчес, представен от Франс прес и Българска телеграфна агенция. 

" Няма да има референдум за самоопределяне ", сподели той пред Камарата на депутатите, твърдейки, че Социалистическата партия, чийто общоприет секретар е той, в никакъв случай няма да одобри такива претенции. За да бъде проведен референдум за самоопределяне би трябвало " тези, които го желаят, да съумеят да убедят три пети от този състав, член 2 от испанската Конституция да бъде променен. А по-късно испанците и испанките би трябвало да ратифицират тази смяна посредством референдум ", акцентира министър председателят. 

Подобна промяна на Конституцията е невъзможна, защото трите най-големи политически сили в Камарата (социалисти, консерватори от Народната партия и крайната десница на Вокс) са срещу, отбелязва Агенция Франс Прес.

Педро Санчес направи това изказване ден след първата си публична среща с новия каталунски районен водач, умерения сепаратист Пере Арагонес. След края на срещата каталунският политик разгласи, че разговорът сред Мадрид и сепаратистите, целящ да откри решение на рецесията в района, ще се възобнови през третата седмица на септември. Основното искане на сепаратистите е провеждането на референдум за самоопределяне на богатия североизточен испански район със 7,8 милиона поданици. 

През октомври 2017 година районното държавно управление на Карлес Пучдемон провежда референдум, макар опълчването на централното държавно управление и възбраната му от съда. Няколко седмици по-късно едностранно беше оповестена и самостоятелност. В отговор испанското държавно управление, тогава водено от консерваторите, в профил районното държавно управление и сложи района под директния надзор на Мадрид. Този опит за разединение беше една от най-тежките политически рецесии в Испания след края на диктатурата на Франко през 1975 година. 

В знак на помиряване предходната седмица държавното управление на Педро Санчес помилва деветимата сепаратистки водачи, които излежаваха присъди от 9 до 13 години затвор за присъединяване си в опита за обособяване от страната. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР