Управляващите обещават да направят от корупционния гьол АЕЦ Белене един

...
Управляващите обещават да направят от корупционния гьол АЕЦ Белене един
Коментари Харесай

Ядрената енергетика – факти, тенденции и прогнози

Управляващите дават обещание да създадат от " корупционния мочур " АЕЦ Белене " един хубав нуклеарен план ". Премиерът твърди, че нуклеарната енергетика била ключ към нисковъглеродна енергетика. Т. нар. " съпротива " подгрява с изказвания като " нуклеарната енергетика няма опция ", " в света няма губеща АЕЦ " и така нататък

Ще приведа съществени обстоятелства, трендове и прогнози в нуклеарната енергетика в света и във водещите страни, които ще оказват помощ да се разбере дали тези изказвания са правилни.

2017 год.: В света са пуснати 4 реактора (нето общо 3.3 ГВт), дефинитивно са спрени 5 остарели (3.5 ГВт) и е стартирано създаване на 5 нови (5.6 ГВт). Реакторите са произвели общо 2503 ТВтч (1 ТВтч = хиляда ГВтч = 1 млн МВтч = 1 млрд кВтч).

2018 год.: Пуснати са 9 реактора (10.4 ГВт), дефинитивно са спрени 7 остарели (5.4 ГВт) и е стартирано създаване на 5 нови (6.3 ГВт). Пуснати са 5 от спрените реактори в Япония и там към този момент работят общо 9 (8.7 ГВт). Ядрената електрическа енергия е 2563 ТВтч с растеж от 2.4%. Електроенергията от ВЕИ е повишена със 7.8%, а от всички източници - с 3.9%.

2019 год.: Към началото на декември са пуснати 4 нови реактора (5.1 ГВт) - по един в Русия и Южна Корея и два в Китай. Окончателно са спрени 5 остарели (2.6 ГВт) и е стартирано създаване единствено на два реактора (по един в Русия и в Китай). В Япония не е пуснат нито един от спрените реактори. Общо в света се строят 53 реактора (53.8 ГВт) - 9 в Китай, 7 в Индия, 6 в Русия, по 4 в Южна Корея и ОАЕ и т.н.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР