Управляващите не искат референдум относно Истанбулската конвенция, защото искат да

...
Управляващите не искат референдум относно Истанбулската конвенция, защото искат да
Коментари Харесай

Нинова: Кабинетът е против народа, отказвайки референдум за Истанбулската конвенция

Управляващите не желаят референдум по отношение на Истанбулската спогодба, тъй като желаят да избягат от националната воля. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в пленарната зала при внасянето на предлагането на левицата за референдум по отношение на конвенцията .

" Приемането на Истанбулската спогодба в Министерски съвет и внасянето ѝ в Народно събрание провокира бурни реакции в обществото. Смятаме, че е най-добре да се произнесе народът с референдум ", съобщи Нинова.

 Правителството изтегля Истанбулската спогодба
Правителството изтегля Истанбулската спогодба

Това ще стане с ново решение на Министерски съвет

Тя раздели текстовете на конвенцията на две елементи.

Първата част - " безспорната част " , която осъжда насилието над дами и деца. В тази връзка Нинова напомни, че Българска социалистическа партия на два пъти са предложили законопроекти за отбрана на дамите и децата от домашно принуждение. " Ние предложихме на 18 януари промени в Наказателен кодекс, които трансформират домашното принуждение като закононарушение от общ темперамент. Днес този законопроект още не е видял бял свят. На 12 февруари предложихме да се основат спешни центрове в всички области. Уви, и това предложение не се движи в Народно събрание ", изясни Нинова. Тя жигосах герберите, че от това могат да се извадят единствено изводите, че битката против насилието против дамите и децата не е цел и приоритет на ръководещите .

 Българска социалистическа партия предлага ограничения против домашното принуждение
Българска социалистическа партия предлага ограничения против домашното принуждение

Издръжката на центровете към 2,5 млн. лева годишно

Втората част - " противоречивата част ". Според Нинова е реалност, че редица европейски страни са решили да не одобряват текстовете на конвенцията в националните си законодателства. Техните доводи били същите. В тази връзка позицията на социалистите не се е променяла от 2013 година, когато външният министър в кабинета на Пламен Орешарски Кристиян Вигенин осведоми Народното събрание, че поради тези противоречиви текстове, конвенцията не би трябвало да се приема.

Нинова изрично се разграничи от изказванията, че позицията на Българска социалистическа партия по отношение на конвенцията прави левицата с антиевропейски възгледи. " Ние поехме риск да влезем в несъгласие с нашето политическо семейство и ние направихме нашия политически избор. И с риска да застенем в несъгласие с политическото ни семейство, ние застанахме на страната на тези 70% от българите, които не желаят конвенцията да се ратифицира ", съобщи Нинова.

 Станишев: Дебатът за Истанбулската спогодба излезе отвън надзор
Станишев: Дебатът за Истанбулската спогодба излезе отвън надзор

Той предизвестява, че в културната война жертва е истината

Нинова подчертава още, че позицията на Българска социалистическа партия е позиция на народа , на църквата , на президентството , академичната общественост и други. " Вие кого попитахте, уважаеми ръководещи? Кого представлявахте, когато приехте конвенцията в Министерски съвет и я внесохте в Народно събрание ", отсече Нинова. Тя насочи рецензия и към изявление на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, която нарекла съперниците на утвърждението на конвенцията " тъмни сили ".
" Кого визирахте, г-жо Караянчева? - Патриаршията не е такава, президентската институция не е такава и тези 70% българи не са такива ", ядоса се водачът на Българска социалистическа партия.

По думите ѝ следва Конституционния съд да излезе с решение дали конвенцията е съвместима с конституцията ни. Тя вижда 2 вероятни разновидността: конвенцията е съвместима с конституцията " и тогава ще я внесете още веднъж " ; съдът взема решение, че не е съвместима " и тогава ще измененията конституцията. "

Българска социалистическа партия в никакъв случай няма да си промени мнението. Консенсус по тази тематика няма да има, безапелационна е Нинова. За това би трябвало да се потърси консенсус от българския народ, а това става посредством референдум , приключи Нинова.

 Истанбулската спогодба е писана от безработни лесбийки, уверен Андрей Слабаков
Истанбулската спогодба е писана от безработни лесбийки, уверен Андрей Слабаков

Благодари на БПЦ, че анатемоса конвенцията

Председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов отвърна Нинова. По думите му предложенията на Българска социалистическа партия са следващ въпрос. Той обаче отхвърли да ги разяснява, преди да се обсъдят в комисията по правни въпроси.

Според Кирилов съществува законово несъгласие по отношение на референдума - предлагането на левицата не дава отговор на условията за директно присъединяване на жителите в ръководството на страната. По думите му с това предложение от Българска социалистическа партия желаят да манипулират обществото.
" Вие не успяхте дори да формулирате и вярно въпроса. Първият не беше прецизиран, а вторият е още по-заблуждаващ ", безапелационен е Кирилов. Според него въпросът е абсурден и не дава отговор на условията.

 Българска социалистическа партия зацикли с референдума за Истанбулската спогодба
Българска социалистическа партия зацикли с референдума за Истанбулската спогодба

Антон Кутев не знае какво би трябвало да се направи

Депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид репликира предлагането. Според н его не всеки въпрос предстои на референдум . " По принцип поддържаме това мощно оръжие, само че в тази ситуация считаме, че няма потребност от референдум ", изясни той. Той попита левицата в какъв брой от страните, които с или без запаси са утвърдили конвенцията, се е провеждал референдум по въпроса. " Референдумът се употребява към този момент като оръжие ", добави той.

анкета
Запознахте ли се с Истанбулската спогодба?
Да Не Чакам новия превод Чета и чувам отзиви Без значение е Виж резултати
Да

Не

Чакам новия превод

Чета и чувам отзиви

Без значение е
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР