Управляващите говорят, когато поискат, пред когото си изберат - за

...
Управляващите говорят, когато поискат, пред когото си изберат - за
Коментари Харесай

Говорят с когото си поискат и пред когото си изберат

Управляващите приказват, когато изискат, пред който си изберат - с цел да им е удобно - и избират еднопосочната връзка в обществените мрежи пред конференции и директни отговори. Да не би Бойко Борисов да се е завърнал на власт, а Пеевски да управлява медиите?

Без подозрение политиците избират да слушат “Осанна! ” за своята версия на действителността, а също по този начин се стремят да наподобяват добре пред камера и да не вършат ужасни неточности. Но работата на публицистите е да получат информация по съответна тематика, не да напомпват със стероиден рейтинг нечий обществен облик - и това се удава все по-трудно.

Политиците са облагодетелствани, защото техните възгледи по избрани тематики могат да намерят път до гласоподавателите по разнообразни канали - даже и да избегнат медиите, подръка са им обществените мрежи, а в краен случай пресцентровете постоянно могат да изпратят някое и друго прессъобщение. При ръководството на ГЕРБ и Борисов публицистите бяха принудени да следят видеата от джипка-шоуто, с цел да се осведомят за желанията и гледните точки на министър-председателя.
Дежавю след обещания за неприкритост
Къде останаха обаче уверенията за неприкритост и бистрота от ПП-ДБ? След като депутатите се реалокираха от постройката на Народното събрание в някогашния Партиен дом, беше прекъсната практиката на така наречен “трибунки ” - особено обособено място в парламентарните коридори, всекидневно употребявано от народните представители за къси брифинги по разнообразни тематики. Това беше и опция за публицистите да задават въпроси по естествен метод - и да стане ясно отговорите на кои въпроси се заобикалят.

След преместването новото обикновено за публицистите е скупчване пред пленарна зала, на “терен ” от трийсетина квадратни метра, и надвикване, побутване и ръгване сред публицисти, оператори и фотографи кой да заеме по-удобна позиция пред говорещия, който нормално е ръководителят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. Избрал си е тази тактичност - не дава изявленията, не върви в студиа, приказва каквото сметне за належащо пред публицисти и/или пресцентърът на Движение за права и свободи популяризира информация. На уеб страницата на партията в слайдшоуто от 16 фотоси и заглавия на вести участва единствено и само Пеевски.

Унизителният за публицистите модел на работа в Народното събрание е комфортен за политиците и техния медиен комфорт. Първо, избират на кои въпроси от канонадата да отговорят, а измежду тези въпроси има всевъзможни - комфортни, неуместни, лакейски, глупави. Второ, избират по кое време да сложат завършек на връзката, в резюме - държат контрола върху разказа. И въпреки че в постройката на площад “Независимост ” също има трибунка, нейното потребление е в доста редки случаи, да вземем за пример когато министър председателят Николай Денков прави някакво изказване.

През декември м.г. 85 публицисти, упълномощени да отразяват работата на Народното събрание, внесоха подписка с искане за смяна на изискванията на работа в Народното събрание. Какъв беше отговорът на ръководителя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков - три пъти усилват броя на точките за достъп до интернет, а оптималната скорост на интернета във фоайето пред пленарна зала е увеличена шест пъти - от 500 Mbit/s до 3 Gbit/s. Достъп до коридорите обаче няма.
“Честни с гласоподавателите ”
Как тогава публицистите да получат отговори на въпросите си? Остават пресцентровете, въпреки че множеството служат като филтър за началниците си, в сравнение с като източник на бърза и надеждна информация за потребностите на обществото. Някои пък постановат такива условия за достъп, че провокират журналистически митинги.

Миналата година 20 публицисти отхвърлиха да подадат документи за акредитация от Министерството на финансите, критикувайки в отворено писмо “непропорционалните условия, които затрудняват и лимитират достъпа до конференции и брифинги ”. За първи път в най-новата история МФ вкара ограничавания, с цел да позволява публицисти до свои събития - да бъдат от медии, в които има обособена финансова/икономическа графа, с “уверение и доказателства ”, че журналистът работи тъкмо в тази сфера и не работи на свободна процедура, а също по този начин постоянно дава “новини и информация за цялостната активност на Министерството на финансите и второстепенните разпоредители с бюджетни средства към ведомството ”.
За няколко въпроса повече
Възпирането на съответни публицисти не значи, че министърът на финансите ще се къпе в медийна обич. Невъзможно е да бъде още един триумфът на Борисов, за който през 2012 година Лабораторията за медиен мониторинг на фондация “Медийна народна власт ” установи, че позитивните изявления в медиите са пет пъти повече от отрицателните - макар данните на “Алфа Рисърч ”, че министър председателят се употребява от 36% положителна оценка на обществото.

Когато изграждаха облика си на просветени реформатори, актуалните ръководещи с ненаситност общуваха с публицисти. Днес избират удобството да заобикалят неуместните въпроси, които неизбежно се натрупат, гостувайки при съответни водещи или просто тъй като са обиграни, защото към този момент не са новаци в този поминък, политиката. В българския ефир няма по какъв начин да се роди предаване като HARDtalk на английската социална медия BBC с неговите остри въпроси и извънредно добре готови публицисти. Дори да се намерят медии и публицисти с висока професионална хигиена и стандарти, столът на госта ще остане празен.

Този коментар показва персоналното мнение на авторката и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР