Управляващата в Гърция партия Нова демокрация“ постигна съкрушителна победа на

...
Управляващата в Гърция партия Нова демокрация“ постигна съкрушителна победа на
Коментари Харесай

Управляващата партия в Гърция печели изборите, но иска нови

Управляващата в Гърция партия „ Нова народна власт “ реализира съкрушителна победа на парламентарните избори в неделя, само че не съумя да завоюва безусловно болшинство при гласуването, доминирано от рецесията с разноските за живот, скандал с подслушване и яд от най-смъртоносната влакова злополука в страната.

При повече от 99% от преброените гласове ръководещата дясноцентристка партия на премиера Кириакос Мицотакис надмина всички упования, като събра над 40% от гласовете в следствие, който той разказа като „ политическо земетресение “.

Неговата съществена съпротива, лявоцентристката партия „ Сириза “ на Алексис Ципрас, претърпя огромни загуби, заемайки второ място с малко над 20% от гласовете.

Мицотакис обаче не завоюва задоволително гласове, с цел да обезпечи еднопартийно държавно управление. Гласуването се организира по нова система за съразмерно посланичество, която изисква предел от към 45%.

Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу в този момент ще даде на трите водещи партии до три дни за образуване на коалиция, макар че Мицотакис към този момент уточни, че не желае да споделя властта.

Без подозрение политическото земетресение, което се случи през днешния ден, ни приканва всички да ускорим процеса за дефинитивно държавно решение, тъй че нашата страна да може да има опитна ръка отпред допустимо най-скоро “, сподели Мицотакис пред поддръжници на „ Нова народна власт “, събрани пред централата на партията в Атина.

Ако не успее да сформира коалиция, служебно държавно управление ще постави клетва и ще има втори избор в края на юни или началото на юли. Този кръг ще се организира по разнообразни правила, изискващи печелившата страна да събере единствено 37% от гласовете.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР