Управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП) и Сръбската радикална партия (СРП)

...
Управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП) и Сръбската радикална партия (СРП)
Коментари Харесай

Вучич обединява сили с военнопрестъпник на общинските избори

Управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП) и Сръбската радикална партия (СРП) ще вземат участие с обща листа в предварителните избори на локално равнище, в това число в столицата Белград, заяви наказаният за военни закононарушения водач на СРП Воислав Шешел след постигнатата договорка с президента Александър Вучич и сътрудниците му от ръководещата партия.


Така се отваря за опцията за обща ръководеща коалиция и на държавно равнище, в случай че СПП се нуждае от гласовете на СРП, с цел да продължи да ръководи Сърбия.

Шешел е някогашен наставник и даже шеф на Вучич, когато последният е министър на информацията при ръководството на военнопрестъпника Слободан Милошевич. Шешел беше приет за отговорен и наказан на 10 година отнемане от независимост от Съда в Хага през 2018 година, само че не излежа присъдата си, защото е прекарал над 11години в Хага по време на процеса.

" Разговарях с Александър Вучич, Ана Бърнабич и Дарко Глишич и се договорихме, че СРП ще влезе в коалиция със СПП на изборите в Белград и на изборите за общини в страната. Нашите представители ще бъдат показани в кандидатските листи и след изборите ще участваме в изпълнителната власт ", съобщи Шешел в ефира на телевизия " Happy ".

Той изясни, че Сръбската радикална партия ще взе участие независимо на изборите за парламент и регионални шефове, само че на локалните - дружно със СПП, защото стратегиите им съответстват.

" Различията ни съществуват на републиканско равнище и там ще имаме обособени листи и ще се явим на изборите поотделно. Но в случай че е нужна по-широка коалиция на републиканско равнище, в случай че прогресивните не могат да сформират държавно управление сами или не могат дружно със социалистите, тогава сме подготвени да влезем в държавното управление единствено с тях. Със сигурност в никакъв случай няма да го създадем с прозападната съпротива ", добави Шешел.

Днес президентът Вучич разпусна сръбската Скупщина и насрочи предварителни парламентарни избори на 17-ти декември. Вучич подписа указа за разпускането на Скупщината, който влиза в действие незабавно след неговото обявяване в Държавен вестник. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР