Управляващата партия в Германия, Християндемократическият съюз (ХДC), ще избере нов

...
Управляващата партия в Германия, Християндемократическият съюз (ХДC), ще избере нов
Коментари Харесай

Партията на Меркел избира нов лидер

Управляващата партия в Германия, Християндемократическият съюз (ХДC), ще избере нов водач на виртуален конгрес в петък и събота.

Би Би Си отделя внимание на тематиката заради смисъла й освен за вътрешнополитическия живот в Германия, само че и за Европейски Съюз.

При естествени условия спечелилият съвсем автоматизирано ще стане претендент за канцлерския пост вместо Ангела Меркел, която твърдо даде обещание да се пенсионира тази година. Но с появяването на ковид нещата се усложниха.

Най-популярният претендент може да загуби от най-непопулярния и спечелилият може да не доближи главната цел, поста на държавен глава - това е картината на тези избори в разгара на пандемия.

За поста ръководител на ХДС претендират някогашен политик, а по-късно корпоративен юрист, 65-годишният Фридрих Мерц, министър председателят на Северен Рейн-Вестфалия, 59-годишният Армин Лашет и шефът на комисията по външните работи на Бундестага, 55-годишният Норберт Рьотген.

Още през 2018 година Ангела Меркел даде обещание, че ще напусне поста глава на държавното управление след изборите през есента на 2021 година (те са планувани за 26 септември) и съгласно традицията новият началник на партията би трябвало да води блока на ХДС / ХСС на тези избори като претендент за канцлер.

Но пандемията обърка картите и в този момент е изцяло неразбираемо кой тъкмо ще стане този претендент за канцлер.
Централата на Християндемократическия съз в Берлин.
Централата на Християндемократическият съюз в Берлин.

Първо, не е ясно кой ще бъде разгласен в събота за нов ръководител на ХДС. Според всички анкети болшинството немски жители и членове на ХДС биха желали да видят Фридрих Мерц на този пост.

През септември Мерц, когато немските специалисти схванаха, че Алексей Навални е токсичен с Новичок, прикани планът за газопровода „ Северен поток-2 " да бъде замразен, казвайки: „ За страдание Путин схваща единствено подобен език ".

Но той е известен не поради редки изказвания по съветската тематика, която е маловажна за германците, а тъй като да вземем за пример той, десен либерал, тясно обвързван с бизнеса, се застъпва за понижаване на налозите и опростяване на данъчната система.

Председателят обаче няма да бъде определен от участниците в анкетата, а от 1001 делегати на конгреса. А управлението на ХДС и доста видни фигури в партията поддържат Армин Лашет.

Внимателният, старателен, представител на мейнстрийма, Лашет, съгласно мнението на немските политици и пресата, въплъщава продължаването на курса на Меркел.

Мерц към този момент се кандидатира през есента на 2018 година и беше и най-популярният от тримата претенденти, само че протежето на Ангела Меркел Анегрет Крамп-Каренбауер завоюва.

Второ, дано повторим, не е ясно дали ръководителят на ХДС ще стане лидер на изборната листа на ХДС/ХСС и претендент за канцлер.

Германски политици, социолози и пресата от няколко месеца споделят, че един изцяло друг човек може и даже би трябвало да стане този претендент за канцлер - водачът на младшия сътрудник на ХДС, баварската Християнсоциален съюз, Маркус Зьодер.

Премиерът на Бавария Зьодер набра доста точки по време на битката против ковид и в този момент е най-популярният (след Меркел) политик в Германия, надалеч пред Мерц и още повече пред другите двама претенденти за водач на ХДС.

Според анкета, извършена от Infratest на 4-5 януари, 55% от интервюираните биха желали да видят Зьодер като канцлер, Мерц 35%, Рьотген 34%, Лашет 27%.

Кандидатите за поста ръководител на ХДС също не изключват опцията Зьодер да стане претендент за канцлер, само че към момента не дават обещание нищо изрично.

Фридрих Мерц в скорошно изявление за радио NDR Info съобщи, че теоретично позволява номинирането на водача на ХСС за канцлер, само че такова решение би трябвало да бъде взето взаимно от двете сестрински партии след конгреса на ХДС. Невъзможно е да се дадат някакви прогнози и обещания авансово, сподели Мерц.

Норберт Рьотген съобщи в пресата в средата на седмицата, че познава Маркус Зьодер от доста години и в случай че завоюва изборите за ръководител на ХДС, той ще „ разиска бързо и поверително " със Зьодер въпроса за кандидатурата на канцлера.

" Не става дума за егото ни, а за отговорността на водачите на двете партии за успеха на съюза на изборите ", представен е Рьотген от „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг ".

Армин Лашет по-рано също е казвал, че номинацията на Зьодер може да бъде разисквана.

В същото време самият Зьодер заобикаля голям брой въпроси по тази тематика, заявявайки, че е изцяло съсредоточен върху работата си като началник на баварското държавно управление.

В последна сметка блокът на ХДС/ХСС към момента не е спечелил изборите през септември. Сега, с извънредно известната и уважавана Ангела Меркел отпред на държавното управление, блокът решително води анкетите с рейтинг 36-37% (най-близо са Зелените с към 20%).

Все отново предстоят доста месеци битка против ковид и икономическата рецесия, както и предизборна акция с някой различен, а не Меркел отпред на партийната листа.

Дълго търсене на ръководител

Ангела Меркел подаде оставка като ръководител на ХДС през есента на 2018 година В същото време конгресът на ХДС избра Анегрет Крамп-Каренбауер за нов водач на партията, която Меркел придвижи напред за собствен правоприемник както на партийни, по този начин и на държавни постове.

Съперници на Крамп-Каренбауер бяха Фридрих Мерц и младият здравен министър Йенс Шпан (който в този момент изпреварва и тримата претенденти за партиен водач в рейтингите).

Но година по-късно Крамп-Каренбауер реши, че не съумява да стане известен водач, и подаде оставка.

Новите избори трябваше да се състоят през април, само че бяха отсрочени два пъти заради пандемията, до момента в който ХДС не реши да организира виртуален конгрес.

Какво мислят за Русия

Темата за връзките с Русия надалеч не е най-важна за претендентите за водач на ръководещата партия в Германия и те приказваха много малко за тези връзки даже преди настъпването на пандемията, която затъмни всички проблеми.

Историята с отравянето на Алексей Навални обаче ги принуди да приказват по тази тематика и по-конкретно по отношение на вероятно прекъсване на строителството на втория стадий на газопровода „ Северен поток ".

Фридрих Мерц и Норберт Рьотген бяха за замразяването на „ Северен поток ".

Армин Лашет обтекаемо се разгласи срещу обвързването на въпроса за газопровода с Навални, заявявайки, че първо е належащо да се накара Русия да взе участие в следствието и едвам по-късно, дружно с Европейския съюз, да се реши дали са нужни нови наказания.

Маркус Зьодер сподели, че „ Северен поток 2 " е частно дружество и не държавното управление взема решение дали да го спре или не.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР