Управляващата партия Фидес на унгарския премиер Виктор Орбан внесе вчера

...
Управляващата партия Фидес на унгарския премиер Виктор Орбан внесе вчера
Коментари Харесай

Фидес със законопроект за защита на националния суверенитет на Унгария от чуждестранна намеса

Управляващата партия " Фидес " на унгарския министър председател Виктор Орбан внесе през вчерашния ден в Народното събрание законопроект за " отбрана на националния суверенитет " от непозволена политическа интервенция на задгранични лица или организации, заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Законопроектът се предлага в миг, когато националистът Орбан, който през последните 13 години неведнъж е влизал в спор с Европейския съюз във връзка с положението на демокрацията в Унгария, ускорява акцията на своята партия преди изборите за Европейски парламент през юни идната година. Орбан, който е на власт от 2010 година, отхвърля обвиняванията, че подкопава демокрацията в страната.

Законопроектът планува основаването на обособен орган, който да изследва и следи рисковете от политическа интервенция и да предлага промени в нормативната уредба. Текстът също по този начин планува до 3 години затвор за нелегално задгранично финансиране на партии или организации, участващи в избори.

" Суверенитетът на Унгария е оскърбен - а също по този начин съществува нараснал риск за националната сигурност - в случай че политическата власт попадне в ръцете на лица или организации, подвластни от която и да е непозната мощ, организация или лице ", се споделя в законопроекта.

Законодателите ще би трябвало да обсъдят законопроекта преди окончателното му утвърждение. Орбан, който разполага с болшинство от две трети в Народното събрание, позволяващо на на " Фидес " да трансформира всяко законодателство, реализира четвъртата си безапелационна победа на парламентарните избори през 2022 година

Европейски Съюз прекрати отпущането на милиарди евро за Унгария поради спор за върховенството на закона по време на ръководството на Орбан, който се хареса на консервативните гласоподаватели, тъй като се показва като бранител на националните ползи на Унгария. Законодателството, препоръчано за пръв път през септември, съответства с началото на акция с билбордове, очернящи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, и с изследване с антиевропейска устременост по отношение на политиките на блока, в това число финансирането на Украйна и договарянията за участие в Европейски Съюз с разкъсваната от война страна, отбелязва Ройтерс.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР