Управляващата от 12 г. София Йорданка Фандъкова се оправда с

...
Управляващата от 12 г. София Йорданка Фандъкова се оправда с
Коментари Харесай

Фандъкова се скри зад опозиционни кметове заради детските градини

Управляващата от 12 година София Йорданка Фандъкова се оправда с няколко районни кметове от опозицията, които са отпред на кварталите си от ноември 2019 година, за неналичието на задоволително места в детските градини на Столична община . Кметът се появи на строителната площадка на детска градина в квартал " Кръстова вада " и упрекна районния кмет на " Лозенец " Константин Павлов за забавянето на реконструкцията на постройката за 6 групи, която по думите й е трябвало да бъде подготвена преди година. " Това са 150 места ", заяви Фандъкова, пропускайки обстоятелството, че след първото класиране 10 525 деца останаха отвън общинската система. По-рано през днешния ден и ръководителят на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет също изкара Павлов основен провинен за неналичието на задоволително места за децата в София, като дори изиска оставката му. 

Кметът на Лозенец отговори, че първият период за завършването на въпросната детска градина е бил през 2018 година " Когато заех поста си през есента на 2019 година живеех с мисълта, че детската градина в „ Кръстова вада “ е пред довеждане докрай и, почтено казано, чаках само поканата за приемане на постройката. Днес Малина Едрева е поискала оставката ми на сесия на СОС заради незавършеното строителство. Не знам с кои очи ми желаят оставката за план, чийто първи период за довеждане докрай е бил през 2018 година Припомням - това е план от 2015 г, обжалван до 2017 година, стартират 2018 година, спрян за 250 дни (!) сред средата на 2018 и началото на 2019 година Когато завършването на постройката наближи, се оказа че пропуски в плана, признат от предходната администрация, доведе до потребност от изменение в контракта и спомагателни действия, всичко това съпроводено с голяма документална работа, обследвания, изчакване на процедури в Агенцията за публични поръчки и тн., разяснява той във Facebook. 

Освен Павлов в " Лозенец ", Фандъкова нападна и районните кметове на " Триадица " и " Красно село " за забавени строителни действия. И за тези детски градини кметът комфортно пропусна, че става дума за планове, които са стартирани и трябваше да са подготвени надалеч преди тяхното встъпване в служба. 

По-рано през днешния ден общинските съветници от “Демократична България ” в Столичния общински съвет желаеха оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова поради нерешения с години проблем с детските градини в столицата. И тази година приемът на деца беше белязан от редица проблеми. Първо се наложи електронната система да бъде отваряна наново след приключването на всички нормативни периоди. Причината бе, че софтуерът на мрежата се оказа прекомерно комплициран, което затрудни немалка част от родителите. Техните адреси първо трябваше да се вкарат, а по-късно трябваше специално да се означи, че този аршин ще бъде употребен в битката за по-добро класиране. В резултат много наставнически профили се оказаха с непълни данни, защото в тях липсваше деклариран или доказан адрес. Той е значим за класирането, защото носи спомагателни точки. Така над 4 000 родители не са могли да си попълнят пълноценно заявките. След първо класиране към 10 000 деца останаха без места в детските градини.
“Един от най-влиятелните учени и интелектуалци е споделил: " Лудост е да правиш едно и също нещо още веднъж и още веднъж и да очакваш друг резултат ". За огромно страдание за следващ път се постанова да приказваме за един дълготраен проблем, за който Столичната община явно няма решение ”, се споделя в декларация на " Демократична България ", прочетена на сесията на СОС през днешния ден.

От Демократична България напомнят, че през 2008 година Йорданка Фандъкова, като заместник-кмет по образованието, подаде един път оставка заради проблемите с детските градини. А през 2009 година тогавашният кмет на София Бойко Борисов даде обещание решение на казуса до две години.

" По време на към този момент третия си мандат и 12 години по-късно кметът на Столична община към момента не може да реши този проблем. Напротив, с изключение на некласираните хиляди деца, като бонус в съответния случай станахме очевидци и на неточности в чисто новата електронна система, платена от налозите на столичани ", споделят съветниците. " Кметът и администрацията за следващ път потвърдиха, че не разполагат с нужния потенциал, с цел да решат един от най-належащите проблеми на нашия град ”, прибавят от “Демократична България ”.

От обединението напомнят, че са предложили цифровизация, както и редица решения и проекти. Някои от тях бяха възприети, други -бавени или отхвърлени. " Резултатът е, че хаосът с детските градини и ясли се повтаря за следващ път. Както през последните близо 12 години, през които Вие сте кмет. И в случай че първоначално можехте да се оправдавате с детската си възраст в политиката, това към този момент не е по този начин ”, приключват от „ Демократична България “.

 

Българска социалистическа партия също се включи в тематиката за детските градини, като изиска общината да даде пари като финансова отплата на родителите, за чиито деца няма места в общинските детски ясли. Социалистите също попитаха Фандъкова дали персонално тя ще поеме отговорността за неуспеха със системата за записването в детските заведения или това ще направи заместника й по дигитализацията Генчо Керезов. „ Отново се постанова да попитаме ръководещите в Столична община: Има ли водач в самолета? За по-малко от седмица станаха ясни две неща. Първо, че Информационната система за обслужване на детските заведения и подготвителните групи в учебните заведения, струваща стотици хиляди левове на софиянци, даде недостатък още при първото ѝ потребление. Стигна се до отсрочване на класирането и повторното ѝ отваряне. Това пък от своя страна не е регламентирано в нито един нормативен акт и надлежно е незаконосъобразно деяние, което може да има правни последствия. Това сподели водачът на Българска социалистическа партия – София Калоян Паргов. Той обърна внимание, че след първото класиране 10 252 деца не са намерили място в столичните общински ясла или детска градина, което е с 2 341 повече от предходната година.

„ Това е много тревожна наклонност, което демонстрира, че с изключение на хроничното несправяне с дефицита тук-там, има и задълбочаване на казуса, което се трансформира в рецесия и към този момент е на границата на политическа такава “, съобщи ръководителят на групата на социалистите в СОС.

По думите му комбинацията от тези два обстоятелството демонстрира недвусмислено, че е налице цялостен неуспех в политиката на Столична община в тази извънредно значима сфера – развъждането и възпитанието на децата в предучилищна възраст. „ Кметът Фандъкова нееднократно е изтъквала, че смята тази система за свое и на екипа си достижение. А София помпозно бе титулувана като „ цифрова столица “, съобщи Паргов.

„ Ето за какво, госпожо Фандъкова, апелирам да ни отговорите - Вие персонално ли ще поемете виновността за този неуспех и ще подадете оставка. Така, както постъпихте през 2008 година при фалстарта на първото онлайн записване за детски градини. Или ще се задоволите с това да поискате и приемете оставката на заместник-кмета по цифровизация Генчо Керезов? “, попита водачът на Българска социалистическа партия – София.

Според него това е единственият достоеХн метод да се понесе отговорността за неналичието на еднакъв достъп до предучилищно обучение на децата на родителите, които са данъкоплатци в столицата.

„ В противоположен случай ще потвърдите подозренията, че водите целенасочена политика хиляди деца на софиянци, с години, да остават надалеч от тази обществена услуга “, сподели Паргов.

„ Ние, общинските съветници от Българска социалистическа партия, настояваме Столична община неотложно да предприеме нужните дейности, още от тази година, от септември, да компенсира финансово родителите, за чиито деца няма места в общинските дети ясли, по прилика на признатото от Народното събрание решение за обезщетения на родителите на неприетите деца в детска градина “, съобщи Калоян Паргов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР