Управляващата коалиция сменя членовете на Комисията за защита на конкуренцията.

...
Управляващата коалиция сменя членовете на Комисията за защита на конкуренцията.
Коментари Харесай

Управляващите сменят членовете на Комисията за защита на конкуренцията


Управляващата коалиция сменя членовете на Комисията за защита на конкуренцията. Това става с оферти за промени в Закона за защита на конкуренцията, които са импортирани в Народното събрание. С тях се предлага мандатът на членовете на комисията да бъде понижен от 7 на 5 години.

Завишават се условията към членовете - би трябвало да са магистри и да имат най-малко 7 години стаж по специалността.

В период от 1 месец от приемането на измененията Народното събрание би трябвало да разгласи процедура по желание на нов ръководител на комисията, двама негови заместници и членове.

В претекстовете е посочено, че със законопроекта се вкарват спомагателни гаранции за самостоятелност и професионализъм във връзка с членовете на Комисия за защита на конкуренцията.

„ С възобновяване на 5-годишния мандат на Комисия за защита на конкуренцията ще се върне правната сигурност и предвидимост и ще се обезпечи поредност и консистентност в нормативната уредба. Към сегашния миг Комисия за защита на конкуренцията е единственият регулатор, чийто мандат е 7-годишен.

Същевременно, с 5-годишната дълготрайност на мандата на регулатора се обезпечава честота в сменяемостта на членовете на регулатора, което доста понижава корупционния риск от въздействие от страна на секторите и пазарите, които самостоятелните органи контролират и надзирават “, се показва претекстовете за измененията.

И още - към този момент работи работната група, която има за цел да приготви механизма за надзор над основния прокурор, съобщи пред bTV началникът на политическия кабинет Лена Бориславова.

" Днес беше първото съвещание на работната група, която ще създава механизма за надзор над основния прокурор в Министерство на правораздаването, при министър Йорданова. След като този механизъм бе заложен и изтънчен от Европейска комисия в Плана за развиване и резистентност, стартира работа по него, уповавам се в най-бърз период и темпове да предложим и тази промяна ", съобщи Лена Бориславова, шеф на политическия кабинет на държавното управление.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР