Управляващата коалиция ще остане да ръководи страната до края на

...
Управляващата коалиция ще остане да ръководи страната до края на
Коментари Харесай

Реакциите у нас след заявката на управляващата коалиция да изкара мандата си

Управляващата коалиция ще остане да управлява страната до края на мандата, който изтича следващата година през пролетта. Това се зарекоха от ГЕРБ и " Обединените патриоти " след Коалиционен съвет, призован изключително поради поисканите от премиера Борисов три министерски оставки - тези на финансовия Горанов, на вътрешния Младенов и на икономическия Караниколов. Промени в кабинета въпреки всичко ще има, стана ясно след срещата, само че те ще бъдат предприети едва откакто мине вота на съмнение, който Народното събрание би трябвало да прегледа в понеделник, 20 юли. Дотогава ръководещите ще активизират силите си, с цел да потвърдят, че управляват страната добре. А макар оставките, отиващите си министри бяха похвалени от премиера за работата им по разнообразни проблеми. 

Но ще успокоят ли народа готвените оставки е много горещ въпрос, който към този момент няма отговор, макар че след седем дни на митинг в Триъгълника на властта в София, както и в други градове на страната, ръководещите взеха решение да покажат, че са подготвени на компромис. Протестиращите още нощес утвърдиха дейностите на Борисов, само че и изрекоха отзиви, че тези оставки целят потушаване на напрежението и намаляване на митингите против властта. И изрично обявиха, че ще се успокоят едвам откакто цялото държавно управление подаде оставка.

Мнението на специалистите

" Оставката на държавното управление не е ясна, по-скоро застъпвам концепцията за съществени лични промени до най-високо равнище. Оставката на основния прокурор обаче не зависи от гражданското общество. Принципът за разделяне на управляващите продължава да важи с цялостна мощ. Какво би могъл да направи премиера Бойко Борисов с основния прокурор Иван Гешев, в случай че не утвърждава неговите дейности ", разяснява пред БНР политическия анализатор Георги Харизанов от Института за дясна политика и член на ГЕРБ.

Според него съществена цел, която се споделя и от доста хора на площада, е да не се подарява управническа власт на президента Румен Радев и хората към него и „ това е законна причина законно определеното държавно управление и непромененото парламентарно болшинство да продължат своя мандат “.

Причината за министерските оставки, разяснява Борисов нощес е, че тримата " се привързват " към Движението за права и свободи /ДПС/ и депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски с общителното подпомагане на хората от така наречен " Градска десница ". 

Харизанов, обаче, остана заинтригуван за какво за Горанов и Младено се вършат внушения за обвързаности с Движение за права и свободи.  " Маринов развива своята кариера от над 25 години. Горанов като специалист по финансите присъстваше до Борисов при първия му кандидатпремиерски спор още 2009 година. Не знам от кое място се роди тезата, че те са хора на Движение за права и свободи. Караниколов е квота на " Атака ", тъй че, дали има роля Движение за права и свободи при определянето му на поста, би трябвало да попитате господин Сидеров ", аргументира се политическият анализатор.

Според него, през годините партия ГЕРБ не е съумяла да реализира разговор и взаимоотношение с това гражданско общество, формирано от 25-30-годишни хора. " Те не се интересуват от комунистическото завещание, те желаят да живеят добре в този момент, тъй като виждат по какъв начин живеят връстниците им в чужбина. Между ГЕРБ и тези хора има тежък информационен проблем и те насочват недоволството си напълно към ГЕРБ, тъй като никой различен не ги е управлявал от момента, в който са почнали да се интересуват от общество и политика ", добави Харизанов. 

В своето изявление тази заран министър председателят беше безапелационен, че няма да има служебно държавно управление. " Абсурд е да има служебно държавното управление, тъй като на президента " по какъв начин го нарекоха - неузрял или фигурант, Шиши му реди кабинета ", сподели Борисов и хвърли ръкавицата към опозицията. " Ако има политическа класа, би трябвало да мислим какво ще вършим през есента и зимата. В чии ръце ще гръмне рецесията, тъй като ще пострада народът, ще пострадат големи маси от хора ", предвижда Борисов. 

" Институцията служебно държавно управление в България в действителност е много несъответстваща на практиката на европейските демокрации. Това е в действителност действителното присъединяване на президента в изпълнителната власт. Президентът е титуляр на изпълнителната власт в този интервал, когато няма парламент, когато са планувани предварителни избори. Би било парадоксално и неуместно, в случай че Борисов скочи непосредствено към предварителни избори, разяснява пред БНР политологът проф. Румяна Коларова .

Според нея, Борисов ясно споделил, че няма да подаде оставка. Коларова, обаче, предвижда, че в случай че митингите ескалират, ще има експертно държавно управление. И припочни, че такова министър председателят към този момент е правил - при януарските митинги на 2013-а. " Идеята на демокрацията е, че държавното управление би трябвало да изкара цялостния си мандат, с цел да заплати цялостната цена на своето ръководство ", сподели още тя. 

Проф. Коларова вижда две вероятни решения на създалата се политическа криза – радикална смяна в кабинета или така наречен " експертен кабинет ". " У нас в общественото пространство се заприказва за това решение, даже се заприказва вероятно име на министър-председател на това експертно държавно управление – Димитър Радев, който е шефът на централната банка ", сподели още тя. И видя в дейностите на Борисов първия вероятен вид за решение на рецесията - на радикална смяна, което тя изясни по този начин: " тъй като търси едно само нещо – разграничаване и опълчване на Движение за права и свободи ".

" Той (Бойко Борисов – бел. ред.) споделя - " Аз съм подготвен да направя идната крачка ". Първата крачка очевадно беше обстрелването на алените олигарси чрез дейностите на прокуратурата. Сега той се ангажира да направи идната стъпка – да отреже Пеевски и Доган, които са единствено имената на цялата бизнес конструкция, която живее от публични поръчки ", разяснява политологът. И напомни, че ДПС участва във всички формати на българските държавни управления, като се изключи държавните управления на Костов и Филип Димитров. 

Според Коларова, дейностите на министър-председателя няма да успокоят към този момент нажажените пристрастености на недоволните от ръководството хора и е уверена, че митингите няма да спрат след трите министерски оставки. " В България митингите са приключвали по един единствен метод – това е след приложимост на принуждение ", сподели политологът.

Мнението на протестиращите

" Избори непременно незабавно не са решението – въпросът е какви са изборите. Ако желаете да сбъркаме, би трябвало да отидем незабавно на избори. Ако не сбъркаме, ще отидем към избори за Велико национално заседание, с цел да махнем прокуратурата от правосъдната система и да я сложим там, където й е мястото ", разяснява пред " Хоризонт " Арман Бабикян , пиар експерт и един от така наречен " Отровно трио ", оповестило се за уредник на митингите в отбрана на президента Радев.

Той е безапелационен, че провокациите са в полза на властта, а не на протестиращите. " Огромното голям брой от хората не са там, с цел да беседват за дясното и лявото и за партиите. Те са там, с цел да беседват за фундаментите на демокрацията у нас ", уточни още Бабикян. Той припомни, че министър председателят Бойко Борисов е освобождавал 28 министри в мандатите си до момента и по думите му " е подготвен да пожертва всеки министър, с цел да избави властта си ".

" Тримата министри бяха оттеглени от съдружния му съучастник Делян Пеевски, а той се примоли по-късно, с цел да не бъде руиниран престижът му, да показа това като искане на регионалните организации на ГЕРБ. Реално те си тръгваха, с или без Борисов, просто тъй като неговият съучастник сподели: момчета, прибирайте се ", беше прочита на Бабикян на дейностите на властта. 

Арман Бабикян означи още, че записите, в които обвиненият Васил Божков изяснява, че " Шиши " (Делян Пеевски - бел. ред.) е редил служебния кабинет на Радев, се харесват на Бойко Борисов. " Когато Божков споделя, че част от неговия кабинет – този на Борисов, е спретнат по същия метод, той не харесва тази част от изявленията на Божков. Когато приказва за записи, изтекли, или пък смс-и на избрани предприемачи или на президентски съветници – на не го всичко това му харесва. Но когато става въпрос за преписка сред Божков и самия него, или за преписка сред Божков и неговия финансов министър – той не харесва това. Избирателната истина на министър-председателя е безспорна неистина и операция. Той си взема като Форест Гъмп от кутията с бонбони този бонбон, който на него му харесва ", сподели Бабикян. 

Вторият от " Отровно трио ", проф. Велислав Минеков , също излезе с коментар във връзка препоръчаните министерски оставки. " Оставките на министрите Младенов, Горанови и Караниколов са огризки, подхвърлени на протестиращите като на улични кучета ", счита той и изрично съобщи, че митингите ще продължат до оставка на цялото държавно управление.

Според него ръководещите не предполагали, че не са обичани и живеели в успореден свят. По неговите думи министър председателят Борисов е заблуждаван от съветници, само че единственият вид, който удовлетворява протестиращите е оставка на целия кабинет и никакви кадрови промени в кабинета няма да го трансформират. 

Мнението на политиците

Преди да стане ясно какво са решили ръководещите на Коалиционния съвет, в медиите се чуха разнопосочни отзиви по отношение на готвените три министерски оставки. 

Рано тази заран в ефира на Българска национална телевизия излезе депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която настоя, че е извънредно време да се постави точка на мантрата, че ГЕРБ и Движение за права и свободи ръководят дружно.

" През всичките тези години, само ГЕРБ не е управлявало с Движение за права и свободи и тези оставки са факт и са поискани от министър-председателя. Никога не сме управлявали в името на един човек, нито някой подмолно ни е диктувал от Движение за права и свободи кой ще ни е министър и какви решение ще се взимат ", настоя тя.

" Хората, които опаковат Борисов и Гешев, би трябвало да знаят какви са законните способи за избор в Изпълнителната власт и в самостоятелната Съдебна власт. Не разбирам за какво се лепят етикети, че някой желае от нещо да се избави. По-важното е какво следва за страната - тежка зима, разгръщане на пандемията, следва икономическа рецесия. Ще е ясно какво е решението на съдружния съвет, мандатът е на ГЕРБ и само той може да прави промени в кабинета ", безапелационна бе Атанасова. 

" В турбулентни времена на рецесия не постоянно се взимат рационални решения под натиска на улицата, много постоянно са неверни и нездравословни ", сподели в утринния блок Илия Лазаров, основен секретар на Съюз на демократичните сили .

" Предложихме като решение на сегашната рецесия Велико национално заседание за цялостна смяна на конституцията. Още от Велико народно събрание, когато 39-те депутати на Съюз на демократичните сили не подписаха новата Конституция, ние считаме, че тя е неверно зачената, в нея има несъгласия - сред президентската институция и Министерски съвет, сред другите управляващи. Смятаме, че това е излаз от сегашната обстановка, тъй като привикване на Велико народно събрание първо ще отпуши напрежението, второ - ще могат да се борят хрумвания ", сподели още Илия Лазаров. Той показа, че от страна на СДС има изрично предпочитание за партньорство с ГЕРБ, и то е за идеологическо партньорство.

" Движение за права и свободи в никакъв случай не може да има свои министри в кабинета на Борисов. Как е възможно, по какъв начин може да се мисли, самата партия ГЕРБ в никакъв случай не би позволила най-важните министри в кабинета да бъдат на Движение за права и свободи ", разяснява пред Българска национална телевизия Ерджан Ебатин трите оставки на основни министри от кабинета " Борисов " 3 с главен претекст – оборване на внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в директна взаимозависимост от Движение за права и свободи и Делян Пеевски. Според него, процесите, които диктуват едно такова деяние, " идват от улицата, от страст ".

" Опасното не е обвързвано с оставката на един или различен министър. Когато има социална сила за смяна, политиците го опредметяват в опреден вид популизъм, и най-опасното е да се трансформира в шовинизъм. И ГЕРБ пристигнаха посредством митинги и се получи един модел на ръководство, които не е добър. Това, което ще се случи, е че политически партии отново ще обсебят тази положителна страст на митингите ", аргументира се Ерджан Ебатин. По думите му, едно е ясно - че се върви към избори. 

" Политическата система, без значение дали ще има или не предварителен избор, върви към възпроизвеждане на популисткия модел ", заключи депутатът от Движение за права и свободи. 

Предпазливо се изрекоха от НФСБ . Депутатът Християн Митев съобщи пред БНР, че оставките не могат да бъдат признати като самопризнание за присъединяване на Движение за права и свободи във властта. 

" За повторно се случва сходно развиване, при което министър председателят не ни уведомява авансово. Ние научаваме от медии за оставки на министри, които той е изискал. Разбира се, той има това право. Това са министри от квотата на ГЕРБ, тъй че, в този смисъл, несъмнено, той има цялостното право да ги смени, само че е редно, съдружно етично е, в съдружното съглашение е записано да бъдем известени авансово, с цел да бъдем въпреки всичко готови. Утре като ни задавате въпроси вие, гласоподавателите, да можем да отговорим ", сподели още Митев. 

Според него е прекомерно рано да се разискват още лични имена на хора, които ще заемат мястото на всеки един от министрите, още повече, че не е ясно самата структура на ръководството дали ще се резервира в този тип или ще претърпи някакви радикални промени. Но беше безапелационен - промяната на министри не може да избави държавното управление.

От своя страна, водачът на партия " Воля " Веселин Марешки прикани от парламентарната естрада президентът Румен Радев да подаде оставка, тъй като е обидил всички взели участие в митингите от началото на демократичните промени у нас, като ги е нарекъл " мутри ". 

" Извинение към народа и оставка. Това е верният ход и за президента в тази обстановка, или да замълчи, тъй като с всяко едно свое излизане принизява още повече президентската институция ", сподели Марешки.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР