Управляващата коалиция се събра във вторник вечерта на късно заседание,

...
Управляващата коалиция се събра във вторник вечерта на късно заседание,
Коментари Харесай

Управляващата коалиция обмисля мерки срещу инфлацията на късно заседание

Управляващата коалиция се събра във вторник вечерта на късно съвещание, с цел да разиска антиинфлационните ограничения, които да предложи на държавното управление. Поради продължителното съвещание се чака известията за резултати да бъдат направени в сряда сутринта.

Вчера от „ Продължаваме Промяната “ оповестиха, че ще показват пакет от   на стойност два милиарда лв., които да бъдат разисквани на лидерски съвет при премиера Кирил Петков през днешния ден.  От “Има подобен народ” (ИТН) оферират пакет от, които бяха показани преди началото на срещата от ръководителя на бюджетната комисия в Народното събрание Любомир Каримански.

От, че ще упорстват за увеличение на минималната заплата на 760 лв. от 1 юли, за необлагаем най-малко в границите на една минимална работна заплата и нулева ставка на Данък добавена стойност за хляба.

Преди срещата през днешния ден представителите на „ ИТН “ Станислав Балабанов и Любомир Каримански разясниха, че са разбрали от медиите за предложенията на „ Продължаваме Промяната “ и те не били обсъждани с тях.

Представителите на „ Демократична България “ обявиха, че ограниченията са били обсъждани и настояха, че за някои от тях има консенсус. Такава била мярката за увеличение на прага за регистрация на компании на 100 хиляди лв., което съгласно депутата Мартин Димитров ще коства 200 млн. лева Те подчертаха, че ще упорстват да има ограничения, само че те да не са за сметка на увеличението на бюджетния недостиг. Мартин Димитров съобщи, че има  възможност за въвеждане на необлагаем най-малко, само че неговият размер бил въпрос на дълга полемика. Няма за какво да се дърпаме от такава мярка, макар че тъкмо сега, тя е инфлационна, добави сътрудника му Владислав Панев.

Председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Любомир Каримански (ИТН) разяснява, че на предходните съдружни препоръки се е говорило в общ проект за ограниченията. На него са били показани данъчни ставки, които могат да бъдат понижени. „ От предходния понеделник до последния петък обсъдихме конструкция за това, по какъв начин би трябвало да наподобява подробният разбор на разноските и изгодите за приемането на България в еврозоната “, разяснява Каримански провелия се в петък експертен съвет за приемането на еврото.

Той показа 11-те ограничения, за които от Има Такъв Народ ще упорстват пред съдружните сътрудници. С оглед отбрана на най-уязвимите групи предлагаме пет % Данък добавена стойност за газ, ток, вода и парно за количеството, потребено от всяко домакинство приблизително за миналата година. Потребеното количество над това се полза със общоприетите 20 %. Така реализираме една правдивост сред най-уязвимите и тези, които използват най-вече, изясни депутатът. Сред посочените от него ограничения са също понижаване на данъчната облага със сумата на инвестицията в дълготрайни активи за настоящата година; освобождение от корпоративен налог на започващи компании за първите три години, които не са свързани лица; даване на опция за ускорена данъчна обезценка на новозакупените активи.

От Има Такъв Народ оферират въвеждане на необлагаем най-малко от 500 лева, считано от 1 юли 2022 година Диференцирана ставка на Данък добавена стойност в размер на пет % за производителите в секторите плодове и зеленчуци и биопроизводство за интервал до две години, считано от 1 юли 2022 година Диференцирана ставка Данък добавена стойност в размер на нула % за производството на самун и хлебни артикули, считано от 1 юли 2022 година Диференцираната ставка в размер на пет % за книгите да стане непрекъсната. Преразглеждане на всички контракти за концесии в енергийния бранш, рудодобив, водоснабдяване и други, които са със стратегическо значение за националната сигурност на страната.

Друго предложение на Има Такъв Народ е децентрализация на бюджетните доходи към общините и прекосяване на 2,5 % от налог общ приход към локалните бюджети в обитаемото място, където се прави самостоятелна икономическа активност. Целта е да се приложи по този начин нареченият модел на децентрализация, с цел да се сътвори опция за подкрепяне на дребните общини, разяснява той.  Последната мярка, за която упорстват от Има Такъв Народ е за въвеждане на „ безмълвното единодушие “.

Каримански настоя въпросните ограничения, предлагани от Има Такъв Народ, да бъдат изчислени от финансовото министерство, по този начин както е било направено за пакетите от ограничения, предлагани от „ Българска социалистическа партия за България “  и „ Демократична България “.

Той бе безапелационен, че за пенсиите е изрично срещу против по този начин нареченото свиване на прага сред минималната и междинната пенсия.

Днешното съвещание на обединението бе съпроводено от митинг с искане за оставка на държавното управление.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР