Управителят на НОИ Ивайло Иванов обеща в понеделник институтът да

...
Управителят на НОИ Ивайло Иванов обеща в понеделник институтът да
Коментари Харесай

НОИ ще плати навреме пенсиите заедно с увеличението от 1 юли

Управителят на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов даде обещание в понеделник институтът да заплати в точния момент пенсиите дружно с. По време на актуализацията на бюджета депутатите се притесняваха, че поради късното гласоподаване Национален осигурителен институт няма да има време да преизчисли пенсиите в точния момент.

" Увеличените от 1 юли пенсии ще се изплащат от 7 юли съгласно общоприетия график за месеца ", разгласи Иванов. По думите му чиновниците в института за следващ път са свършили своята работа макар усложненията. Иванов счита, че поради този факт плануваното в бюджета нарастване на заплатите на работещите в Национален осигурителен институт е справедливо.

Изплащането посредством пощенските станции на пенсиите и добавките към тях през юли т.г. стартира на 7 юли (четвъртък) и ще продължи до 20 юли (сряда). То ще се прави по график, авансово разгласен във всяка една от станциите. Преводите на юлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават сумите по банков път, ще бъдат осъществени на 7 юли 2022 година

Миналата седмица депутатите одобриха, че , а към обновения им размер се прибавят и 60 лв., които до края на юни се плащаха под формата на Covid надбавка. Тя ще се начислява и на новите пенсионери.

Минималната пенсия стана 467 лв.. Това е растеж от 26.2% по отношение на настоящия размер от 370 лв.. Средната пенсия след нарастването се пресмята на 666 лева

От 1 юли оптималният размер на пенсията се увеличи от 1500 лв. на 2000 лв., което прави 33.3% растеж. От 1 октомври таванът ще се вдигне още един път - този път до 3400 лв., колкото е размерът на оптималния застрахователен приход.

Размерът на обществената пенсия за напреднала възраст и обвързаните с нея размери на пенсиите, несвързани с трудова активност, както и добавки, се усили от 170 лева на 247 лева (45.3%).

От 1 юли е в ход и изплащането на еднократната добавка от 75 лева на пенсионерите със приключен имунизационен курс през май 2022 година Според данните, предоставени в Национален осигурителен институт от здравното министерство, в това заплащане са включени 3575 пенсионери. От началото на годината броят на имащите право на тази сума доближи 755 890 души.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР