Управителят на Френската централна банка и член на Управителния съвет

...
Управителят на Френската централна банка и член на Управителния съвет
Коментари Харесай

ЕЦБ: Конфликтът в Украйна е икономически шок за ЕС

Управителят на Френската централна банка и член на Управителния съвет на ЕЦБ Франсоа Вилроа дьо Гало съобщи, че спорът сред Русия и Украйна и глобите, наложени по отношение на Москва, са предизвикали " отрицателен стопански потрес " в Европейския съюз, макар че " шокът за Русия е доста по-силен ".

Кризата предизвиква по-нататъшно повишение на инфлацията посредством по-високи цени на силата, закъснение на икономическия напредък и нараснала неустановеност, изясни Вилроа дьо Гало, заяви БНР.

Той акцентира в същото време, че стопанската система на Европейски Съюз няма да влезе в криза през идващите няколко години, макар че на вчерашното си съвещание ЕЦБ ревизира надолу прогнозите за икономическия напредък.

Според главния сюжет, заложен в последните прогнози на ЕЦБ, брутният вътрешен артикул (БВП) на еврозоната ще означи растеж от 3,7% през 2022 година, след което растежът ще се забави до 2,8% през 2023 година и до 1,6% през 2024 година.

В същото време, ЕЦБ към този момент чака инфлацията в еврозоната да скочи с 5,1% през актуалната година, откакто през декември 2021 година Централната банка очакваше индикаторът да е 3,2%. За 2023 година се чака годишната инфлацията да е с ритъм от 2,1%, а за 2024 година упованията са темпът й да се намали до 1,9%. Предишната прогноза беше за годишна инфлация от 1,8% за идващите две години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР