Управителят на БНБ Димитър РадевБанковите сметки автоматично ще бъдат преобразувани

...
Управителят на БНБ Димитър РадевБанковите сметки автоматично ще бъдат преобразувани
Коментари Харесай

Сметките ни автоматично ще се преобразуват в евро след приемане на европейската валута

Управителят на Българска народна банка Димитър Радев
„ Банковите сметки автоматизирано ще бъдат преобразувани от лев в евро в деня на въвеждането на единната европейска валута “, уточни гуверньорът на Българска народна банка Димитър Радев в обявата си в бюлетина на Асоциацията на комерсиалните банки.

Всички средства в лв. по настоящи, депозитни, спестовни и други сметки в банките и другите снабдители на платежни услуги ще бъдат преобразувани гратис в евро, излиза наяве от обявата., заяви БНР.

Две седмици преди датата на въвеждане на еврото Българска народна банка ще стартира авансово да зарежда банките с евробанкноти и евромонети с българска национална страна, излиза наяве още от обявата на гуверньора Димитър Радев. В същия интервал банките ще стартират да доставят търговците и „ Български пощи “ ЕАД с евробанкноти и евромонети с българска национална страна (без такса) – така наречен вторично авансово зареждане.

След въвеждането на еврото през първите 6 месеца банките (заедно с „ Български пощи “ ЕАД) наложително ще дават безвъзмездна обмяна на банкноти и монети от лв. в евро.

След приключването на първите 6 месеца до 1 година от въвеждането на еврото банките ще бъдат задължени да продължат да обменят банкноти и монети от лв. в евро, като към този момент ще могат да ползват такса за тази услуга.

След приключване на 1 година от въвеждането на еврото услугата за обмяна на банкноти и монети от лв. в евро, още веднъж с опция за използване на такса за тази услуга, ще се дава от банките по тяхна преценка.

Българска народна банка ще продължи да обменя банкноти и монети от лв. в евро гратис и безсрочно.

В обявата си Димитър Радев обрисува политическата конюнктура като главен риск пред приемането на еврото с целева дата 2024 година.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!4ТАГОВЕ предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

, 21.01.2023, 08:49
21.01.2023, 08:36
21.01.2023, 06:30
21.01.2023, 06:00
Последни публикации-21.01.2023, 09:05-21.01.2023, 08:49-21.01.2023, 08:36Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР