Управителният съвет на БНБ определи ниво на антицикличния капиталов буфер,

...
Управителният съвет на БНБ определи ниво на антицикличния капиталов буфер,
Коментари Харесай

БНБ определи антицикличния буфер на ниво до 0,5% за второто тримесечие

Управителният съвет на Българска народна банка дефинира равнище на антицикличния финансов буфер, използван към кредитни рискови експозиции в Република България, в размер на 0.5% за второто тримесечие на 2021 година, оповестиха от пресцентъра на банковия регулатор.

При установяване на равнището на антицикличния буфер се регистрират както референтният знак по, по този начин и съответните насоки на Европейския съвет за систематичен риск (ЕССР) и други индикатори, които Българска народна банка е решила за подобаващи за отразяване на цикличния систематичен риск.

По отношение на данните, свързани с референтния знак, към края на четвъртото тримесечие на 2020 година съотношението кредит/БВП, изчислено съгласно оповестената на интернет страницата на Българската национална банка методология, възлиза на 98.2%. Отклонението на индикатора от дълготрайния тренд е негативно (-28.8 процентни пункта), което подхожда на нулева стойност на референтния знак за антицикличния буфер.

Във връзка с пандемията от COVID-19, през март 2020 година управителният съвет на Българска народна банка взе решения за пакет от ограничения, включващ анулация на плануваните за 2020 година и за първото тримесечие на 2021 година нараствания на равнището на антицикличния финансов буфер, използван към локалните кредитни рискови експозиции, и опазване на нивото от 0.5%, което бе непроменено през втората половина на 2020 година и първото тримесечие на 2021 година

От Българска народна банка означават, че запазването на настоящото равнище на буфера през второто тримесечие на 2021 година би асъдействало за запазване на устойчивостта на банковата система против евентуални неподходящи трендове в икономическата среда, по отношение на загуби от кредитен риск и произлизащ от тях напън върху доходността и финансовата позиция на кредитните институции.

Решение за равнището, използвано през третото тримесечие на 2021 година, Управителният съвет на Българска народна банка ще вземе през юни 2021 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР