Управителният съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) е против магистър

...
Управителният съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) е против магистър
Коментари Харесай

Рецептата е заповед към фармацевта, отсече Лекарският съюз

Управителният съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) е срещу магистър фармацевтите да имат право да правят генерично заменяне на лекарство при положение, че в аптеката не е разполагаем предписаният съответен лекарствен артикул.

Вчера джипитата също изявиха своята позиция срещу да се даде опция за промяна на лечението, предписана от доктор, от страна на фармацевта.

Припомняме, че тези реакции бяха предизвикани откакто фармацевтите настояха да имат право на генерична подмяна на медикаменти, предписани по комерсиално название. Като претекст за настояването си те показаха суматохата от ковид и презапасяването с медикаменти на хронично заболели.

Лекарският съюз е безапелационен, че сходни промени освен, че са безусловно неприемливи, само че могат да доведат до съществени последици за здравето на пациентите и да провокират нежелани спорове по оста " доктор - пациент - фармацевт ".

Освен това лекарите показват възмущението си, че е изработен опит тези промени да бъдат прокарани около изключителното състояние, макар че не касаят единствено и само неговото време, а въпросната смяна в Наредба 4 от 2009 година първо е оповестена, а в следствие свалена от уеб страницата на Министерство на здравеопазването.

" Недопустимо е един сериозен проблем да се взема решение на парче по време на рецесия, а също така БЛС не може да одобри смесването на медицината и лечебния развой със обществени тематики и отговорности, каквито всеки заинтригуван си фантазира, че може да разпорежда на лекарите посредством администрацията и ръководството ", се показва в позицията на БЛС.

От Лекарският съюз задават и няколко въпроса: Ако аптекарят е направил генерично заменяне и то има неподходящи последствия върху здравето на пациента или опорочи търсения резултат от лекуването, кой ще понесе отговорността за това? В случая аптекарят е взел решение и отговорността следва да бъде негова.

Как ще се наблюдава лекуването на пациента от лекаря в случай, че предписаната терапия е изменена?

По мотив опитите за смяна в наредбите БЛС декларира:

Лекарят е този, който е виновен за лекуването на пациента, а то е комплициран и многокомпонентен развой и не може една негова съставка, каквато е лекарстволечението да бъде поверявана на различен.
Възможно е генерично изписване или генерично заменяне на медикаменти в аптеката, когато е неотложно, допустимо и належащо, само че не може да се прави зад тила на лекуващия доктор. Аптекарят е свободен да упражнява своята " грижа ", единствено когато приказваме само за медикаменти без лекарско наставление и за добавки.
Отпускането на медикаментите е еднократен акт, а контролът върху лекуването и реакциите на пациента не престават във времето - нещо, което аптекаря не може да наблюдава, няма опит и не е редно да подменя избрани решения на лекаря. Дори и при идентични дейни съставки в медикаментите, обособените пациенти не реагират на тях по идентичен метод и дали това е по този начин, може да се реши само от доктор. Общопрактикуващите лекари, да вземем за пример, наблюдават хората от пациентската си листа десетки години наред, знаят алергиите им, остарели реакции, минали болести, показания и противопоказания за съответни медикаменти, съпътстващи болести, хронични положения - тези неща не са известни на аптекаря, с цел да може той да преценя и определя/подменя лекуването.
Допълнителните съставки (наличие на повече от едно интензивно вещество) и помощните субстанции в медикаментите също въздействат и следва да бъдат съобразени.
Рецептата е писмена, подписана и подпечатана заповед на лекаря към аптекаря и е неприемливо да се приказва за " фармацевтична грижа ", когато става въпрос за прескрипторни лекарства.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР