Управителният съвет на Българската народна банка прие на свое заседание

...
Управителният съвет на Българската народна банка прие на свое заседание
Коментари Харесай

Увеличават се задължителните минимални резерви на банките при БНБ

Управителният съвет на Българската национална банка одобри на свое съвещание през днешния ден промени в Наредба № 21 за наложителните минимални запаси, които банките поддържат при Българска народна банка. Решението беше оповестено от пресцентъра на централната банка.

Промените плануват от 1 юни 2023 година процентът на наложителните минимални запаси по привлечените от банките средства от нерезиденти да се усили от 5% на 10%, а от 1 юли т. година минималните запаси по средства и от резиденти, и от нерезиденти, се подвигат от 10 на 12 % .

От Българска народна банка изясняват, че все още се набюдават ускорени темпове на повишаване на потребителските цени, висок напредък на заплатите в частния бранш, мощно потребителско търсене и запазващ се висок напредък на заема за семействата. От националната банка допълват, че продължаването на тези трендове основава евентуални опасности във връзка с устойчивостта на банковата система и във връзка с осъществяването на главната цел на Българска народна банка за поддържане на ценова непоклатимост.
 От 1-ви април Българска народна банка усилва главния лихвен % до 2,47%
От 1-ви април Българска народна банка усилва главния лихвен % до 2,47%

Това е следващото покачване

В изискванията на забележителен приток на привлечени запаси в банковата система, висока ликвидност и конкуренция в банковия бранш се следи слаба и мудна трансмисия от повишението на главните лихвени проценти в еврозоната към лихвените проценти по депозитите и заемите в България, показват още от Българската национална банка.

Отчита се също мудна и слаба степен на преместване на измененията в паричната политика на Европейската централна банка и на лимитираните резултати от подхванатите от Българска народна банка нараствания на антицикличния финансов буфер върху кредитната интензивност. В тази връзка повишението на наложителните минимални запаси цели стягане на паричните условия в страната. Предвижда се мярката да изтегли част от настоящата свръхликвидност в банковата система и да способства за понижаване на свободните запаси, с които банките могат да кредитират, създавайки тласъци за по-бързо и доста преместване на нарасналите лихвени проценти на паричната политика в еврозоната в цената на заемите.
 Българска народна банка: Стойността на банкнотите в обращение се е нараснала 13 пъти по отношение на 1999 година
Българска народна банка: Стойността на банкнотите в обращение се е нараснала 13 пъти по отношение на 1999 година

Към март 2023 година цената на банкнотите е била 25,8 милиарда лв.

Очаква се забавянето на кредитната интензивност да спомогне за последователно понижаване на темповете на инфлацията посредством въздействието върху потреблението финансирано със заемни средства . Според Българска народна банка понижаването на темповете на напредък на заема ще способства и за понижаване на кредитния риск в банковата система.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР