Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България разпространи становище

...
Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България разпространи становище
Коментари Харесай

Асоциация на прокурорите: Възразяваме срещу компроматната кампания срещу Гешев

Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България популяризира мнение по отношение на извършената процедура за избор на основен прокурор на Република България, оповестява Българска национална телевизия.

``
реклама

Публикуваме текста без съкращения:

" Във връзка с извършената процедурата за избор на основен прокурор на Република България Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България изрича своята угриженост и изрично възразява против продължаващите опити за нагнетяване на напрежение в обществото и уронване престижа на прокуратурата, посредством подновяването на недостойната компроматна акция против определения претендент господин Иван Стоименов Гешев.

Белег на правовата страна са прецизното съблюдаване на Конституцията и законите, при ценене на пълномощията на всяка една власт, осъществяване на професионални диспути и демонстриране на приемливост към мнението на останалите. Това, на което още веднъж станахме очевидци през последните дни, а точно неприемлив махленски напън против членовете на Висшия правосъден съвет, потреблението на безкрайни процедурни хватки и обструкции, сочи на идейно изтощение и липса на рационални юридически причини. Такова държание има една единствена цел - избягването на действителния спор по отношение на законовите и професионалните критерии, използвани в процедурата за избор на основен прокурор на Република България, които критерии са стимулирали двадесет от членовете на Пленума на Висш съдебен съвет да дадат своята поддръжка в интерес на господин Иван Стоименов Гешев.

Настояваме да бъдат зачетени ясната позиция и безапелационното мнение на професионалната общественост на работещите в системата прокурори, следователи и чиновници. Същото се отнася и до вота на голямото болшинство от членовете на законния да избере основния прокурор орган - Висшия правосъден съвет на Република България, които намерено, аргументирано и с името си и професионалната си известност, застанаха зад номинацията на господин Гешев.

Асоциацията на прокурорите в България праволинейно ще брани законността, справедливостта и положителното име на всички работещи в Прокуратурата на Република България почтени и почтени експерти. Противопоставяме се на опитите на някои изолирани кръгове изкуствено да конфронтират двете магистратски специалности - съдийската и прокурорската. В тази връзка постоянно сме следваме и ще продължим и за в бъдеще да следваме правилата на невмешателство в кадровата политика на съдийската общественост, ценене на независимостта и самоуправлението на съда и почитание към сътрудниците съдии. Заявяваме, че в никакъв случай не бихме си разрешили в процедури за избор на ръководители на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, да се намесваме в номинациите на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет, в полемиките за професионалните съдийски качества на претендентите, нито пък в суверенните пълномощия на президентската институция посредством внушения и медийни акции.

Бихме желали да сложим пред цялото българско общество въпросите: Има ли лица, които се опасяват от това да имаме прокуратура, която да работи интензивно и при прецизно съблюдаване на законите на Република България в областта на битката с престъпността и за отбрана правата и ползите на жителите? Защо са терзанията прокуратурата да бъде управлявана точно от прокурор, с дълготраен и действителен професионален опит, потвърдил своите качества и решителност и който ясно и пред очите на цялото общество е заявил своята визия и цели за развиването на Прокуратурата на Република България?

В умозаключение, призоваваме за довеждане докрай на процедурата на избор на основен прокурор при съблюдаване на Конституцията и законите на Република България, за демонстрация на държавническа мъдрост, за градивно и отговорно държание, както и за недопускане на политическо вмешателство в работата на Прокуратурата на Република България ".

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР