Управителния съвет на Международния валутен фонд (МВФ) одобри искането на

...
Управителния съвет на Международния валутен фонд (МВФ) одобри искането на
Коментари Харесай

МВФ одобри отпускането на заем за Гана в размер на 3 млрд. щатски долара

Управителния съвет на Международния валутен фонд (МВФ) утвърди настояването на Гана за стратегия за разпределяне на заем в размер на 3 милиарда щатски $, съобщи ганайската новинарска организация ГНА, представена от Българска телеграфна агенция.

Одобрението ще докара до " неотложно " разпределяне на 600 млн. щатски $ на Гана в поддръжка на тригодишната държавна стратегия за стопански напредък след COVID-19, за възобновяване на макроикономическата непоклатимост и устойчивостта при изплащането на дълга.

Това се случва след поредност от процедури за интервал от 10 месеца, срещи и договаряния сред управляващите в Гана, Фонда и други заинтригувани страни, в това число кредитори.

Правителството реализира съглашение с МВФ на експертно равнище през декември 2022 година, подписа Програма за продан на вътрешния дълг през февруари 2023 година и получи увещание за финансиране от външните кредитори предишния петък.

Това приготви почвата за разглеждане и утвърждение на Програмата за кредитна поддръжка от страна на Управителния съвет, което се случи тази сряда.

В прессъобщение на МВФ се показва: Решението на Управителния съвет ще разреши незабавното разпределяне на средства на Гана, равняващи се на към 600 милиона щатски $.

В него се отбелязва, че обезпечаването на навреме съглашение за преструктуриране на дълга с външните кредитори на Гана ще бъде от значително значение за сполучливото осъществяване на новата стратегия за уголемен кредитен механизъм.

" С оглед на насърчаването на трайна фискална дисциплинираност, управляващите също по този начин напредват в промените за по-добра фискална политика, подсилване на ръководството на обществените финанси и справяне с огромните провокации в секторите на енергетиката и развъждането на какао ", съобщи Кристалина Георгиева  Кристалина Георгиева Кристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си обучение, ръководещ шеф на МВФ.

По отношение на въздействието на Програмата за продан на вътрешния дълг върху балансите на финансовите институции тя уточни, че управляващите на западноафриканската страна ще разработят и приложат всеобхватна тактика за бързо възобновяване на запасите на финансовите институции и за излизане от краткотрайните регулаторни ограничения за облекчение.

Политиките в границите на програмата ще се съсредоточат и върху " преодоляване на инфлацията и възобновяване на задграничните запаси ", защото Банката на Гана увеличи гъвкавостта на валутния курс, като в същото време ограничи интервенциите си в задгранична валута.

Програмата за поддръжка на заеми има за цел да обезпечи финансиране на платежния баланс като част от по-широките старания за ускорение на възобновяване на Гана от икономическата рецесия, провокирана от пандемията, руско-украинската война и вътрешни структурни проблеми.

Тя ще подкрепи Гана в използването на нейната вътрешна политика, която ще възвърне макроикономическата непоклатимост и ще обезпечи устойчивостта при обслужването на дълга, като в същото време ще отбрани най-уязвимите пластове от популацията на страната.

Освен това ще помогне за основаване на условия за резистентен напредък и основаване на работни места, ще облекчи натиска върху валутния курс и обезценяването на валутата и ще има подтикващ резултат върху спомагателните източници на финансиране.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР