Упражнява се ужасен натиск, особено в някои отделения, колеги да

...
Упражнява се ужасен натиск, особено в някои отделения, колеги да
Коментари Харесай

Протестиращите сестри в Добрич: Над нас има натиск и принуда да прекратим стачката

„ Упражнява се ужасяващ напън, изключително в някои отделения, сътрудници да не вземат участие в митинга за по-високи хонорари, отношението към нас е обидно и унизително “. Това обявиха пред Нова телевизия медицински сестри от МБАЛ Добрич, които стачкуват от близо месец. Ръководството обаче счита, че митингът им е противозаконен и затова заведе искове в съда против протестиращите сестри.

Част от медицинските сестри там даже описват, че са били принуждавани да се откажат от протестни дейности, като шефът на болничното заведение ги е карал да подписват заявление, че няма да стачкуват и по този начин управлението щяло да отдръпна исковете. С днешна дата е реалност, че има 52 оттеглени искове от подадените 136.

„ Работата е доста тежка и виновна ”, споделя сестра от неонатологичното поделение, която работи в регионалната болница към този момент 46 години. Днес заплатата й е 850 лева, работи на тежки 12-часови наряди, а в подмяна се оказва, че болничното заведение я съди.

„ В сряда получих и призовка. Изпитах такава болежка, че трудът, който толкоз години съм дала, стигна до там да бъда призована в съда ”, споделя тя.

„ За всички в болничното заведение е шокиращо, че сме дали делници и празници от живота си, а сме призовани в съда, че желаеме обикновени човешки права ”, споделя друга.

Според юриста на болничното заведение Марине Галева при работодателя няма постъпило документално искане какви са претенциите на стачкуващите. „ Най-общо казано, те са за трудови хонорари и някакви обществени придобивки. Списъкът, или ответниците, против които се води делото, са ни подадени от самите стачкуващи “, сподели още адв. Галева и добави, че всеки ден началниците на отделения са получавали лист на протестиращите.

Според Мая Илиева от Синдиката на медицинските експерти, протестиращите сестри ще стигнат до дъно.

„ Над тях е имало напън да се откажат от настояванията си, насила, включително и да се откажат от синдикалната организация, а КТД е бил подписан нелегално “, твърди тя.

„ Тези способи не са за една европейска правова страна. Очаквам от сътрудниците да ни дават информация и ние да сезираме институциите, с цел да се потърси отговорност от шефа на болничното заведение “, съобщи Мая Илиева.

Тя добави, че здравният министър като принципал е бил сезиран три пъти за отношението на шефа на болничното заведение към проблемите на сестрите, само че той не е показал интензивност и надзор над дейностите на шефа, макар че той му е зависещ, а Министерство на здравеопазването има представител в борда.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР