Употребата на Райски газ за развлечение е все по-тревожна в

...
Употребата на Райски газ за развлечение е все по-тревожна в
Коментари Харесай

ЕС: Увеличава се употребата на „Райски газ"

Употребата на " Райски газ " за забавление е все по-тревожна в Европа, съобщи в Агенцията по медикаментите на Европейския съюз (EMCDDA), като акцентира риска от отравяния, изгаряния и увреждане на нервната система.

" Увеличаването на използването на диазотен оксид за забавление в някои елементи на Европа е причина за безпокойствие ", съобщи шефът на ЕЦМНН Алексис Гусдел.

" Съществува общо разбиране измежду потребителите, че вдишването на диазотен оксид е безвредно.

" Въпреки това виждаме, че по-честата или по-интензивна приложимост на газа усилва риска от съществени вреди ".

Диазотният оксид има разнообразни законни медицински, промишлени, търговски и научни функционалности.

Той се употребява като хранителна добавка и като анестетик.

През последните години той става все по-популярен и като релаксиращо средство, което оставя у потребителя чувство за еуфория, съобщи Агенцията на Европейски Съюз по медикаментите.

Това се дължи на обстоятелството, че е леснодостъпен, на ниска цена и като цяло се възприема като " релативно безвреден опиат ".

" Развита е печеливша и разширяваща се верига за доставки, като профилирани интернет магазини непосредствено популяризират газа за развлекателна приложимост или го оферират под предлог, че се употребява за подготвяне на бита сметана ", се изяснява в изследването.

Тежката и честа приложимост на газа е довела до " малко, само че доста нарастване " на отравянията и други здравословни проблеми от 2017 година насам.

Те варират от увреждане на нервната система (невротоксичност), защото азотният оксид необратимо дезактивира витамин В12 в организма, тежки измръзвания от излагане на ледения газ и белодробни увреждания, породени от освобождението на газа под високо налягане от по-големи бутилки.

В отчета се показва, че в Нидерландия също по този начин се следи доста нарастване на броя на автомобилните произшествия, в които вземат участие употребяващи този газ.

" Затова е значимо да се избегне нормализирането и неволното поощряване на използването му ", акцентира Гусдел.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР