Упоритите призиви на Запада Украйна да се присъедини към НАТО

...
Упоритите призиви на Запада Украйна да се присъедини към НАТО
Коментари Харесай

Проф. Джон Миършаймър: Западът провокира войната в Украйна, която Путин не искаше

Упоритите апели на Запада Украйна да се причисли към НАТО бяха голяма неточност, споделя професорът от Чикагския университет Джон Миършаймър, специалист по интернационалните връзки, в изявление за английското издание The Spectator. Путин се опита да избегне спора и въпросът за присъединението на Киев към алианса беше единственото нещо, което го тревожеше. Ако Западът беше отстъпил, нещата можеше да са разнообразни.

- Да стартираме с вести за Украйна. Зеленски беше във Вашингтон, където изиска пакет от помощ от 60 милиарда $, който наподобява малко евентуално да бъде утвърден. Но президентът Джо Байдън още веднъж съобщи готовността си да продължи да поддържа Украйна. Наистина ли сме стигнали до стадия, в който американската поддръжка за Украйна стартира да понижава - освен измежду някои републиканци, както нормално се споделя, само че и измежду демократите и членовете на политическата класа?
- Мисля, че няма подозрение в това. Мисля, че до края на лятото множеството представители на външнополитическия истаблишмънт на Съединените щати смятаха, че има много огромна възможност Украйна да успее да завоюва спора, да успее да победи руснаците на своя територия. Мисля, че към този момент е ясно, че това няма да се случи. Мисля, че това към този момент е явно за всички. Съотношението на силите се измести доста в интерес на руснаците. Независимо от този пакет от помощи, руснаците в този момент напредват и има доста аргументи да се счита, че на украинците ще им бъде извънредно мъчно да спрат вълната.
Мисля, че този общ скептицизъм – без значение от упоменатия пакет от помощи – подхранва скептицизма тук, в Съединените щати, както и нежеланието на хората да харчат големи суми пари за Украйна.

– Смятате ли, че напъните на Запада да помогне на Украйна бяха напразни?
– Мисля, че няма никакво подозрение. Отдавна споделям, че водим Украйна за носа. Мисля, че настойчивите апели за приемане на Украйна в НАТО бяха голяма неточност. Когато през април 2008 година обявихме, че ще преследваме тази цел, Путин даде да се разбере, че няма да го допусне. Точно това се случва сега. Украйна към този момент загуби забележителна част от териториите си и мисля, че ще загуби още повече. В последна сметка ще се трансформира в изцяло недееспособна страна.
Това е злополука за Украйна. Смятам, че в случай че не бяхме упорствали за участието на Украйна в НАТО, тя евентуално през днешния ден щеше да цяла и невредима. Нямаше да има спор.

– Ако мирът беше непокътнат през февруари или март 2022 година, позицията на Путин щеше ли да стане по-силна или по-слаба в този миг?
– Путин не искаше този спор. Той постави огромни старания до 24 февруари 2022 година, с цел да го предотврати. Той искаше да откри дипломатическо решение. И съвсем незабавно след началото на боевете през февруари той договаря с украинците за реализиране на съглашение. В този миг не се говореше за присъединение на украински територии към Русия - като се изключи Крим, който към този момент беше част от Русия. Всичко, което тревожеше Путин в този миг - и това беше безусловно ясно от разказите на участниците в полемиките - беше въпросът за присъединението на Украйна към НАТО. Путин искаше Украйна да остане неутрална. И в случай че беше получил неутрална Украйна незабавно след началото на военните дейности, считам, че с огромна възможност спорът можеше да бъде спрян.
Но се намесиха американците и британците, които всъщност споделиха на Зеленски, че би трябвало да се отдръпна от договарянията, тъй като вярвахме, че можем да спечелим, ние сме Украйна плюс Запада. През 2022 година в действителност изглеждаше, че това ще се случи. Сега обаче е пределно ясно, че 2023 година е злополука за украинците и че руснаците ще завоюват този спор.

- Мислехте ли - казахте, че тогава е изглеждало, че Украйна може да завоюва - мислихте ли през 2022 година, че Украйна може да завоюва?
– Не, в никакъв случай не съм мислил, че Украйна в миналото ще успее да завоюва този спор. Предполагам, че единственият въпрос беше по кое време тъкмо Путин ще реши да активизира Русия и да стартира да се бие съществено.

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР