Уорън Бъфет е лицето на Berkshire Hathaway от десетилетия, но

...
Уорън Бъфет е лицето на Berkshire Hathaway от десетилетия, но
Коментари Харесай

Уорън Бъфет за Чарли Мънгър: Той изучаваше грешките, а не успехите

Уорън Бъфет е лицето на Berkshire Hathaway от десетилетия, само че постоянно е казвал, че той и заместник-председателят Чарли Мънгър, ръководят компанията като сътрудници.

Дългогодишният поддръжник на Бъфет умря във вторник на 99-годишна възраст.

Бъфет приписва на Мънгър това, че го е научил на основната капиталова философия на Berkshire, която Бъфет обобщава като пазаруване на „ прелестни бизнеси на обективни цени “.

Бъфет сподели в годишното си писмо до вложителите от 2000 година: „ Чарли мисли за бизнес стопанската система и капиталовите въпроси по-добре от всеки, който познавам, и аз научих доста през годините, като го слушах. “

Ето някои от многото цитати на Бъфет за една от обичаните му тематики - Чарли Мънгър:

„ Чарли и аз сме взаимозаменяеми в бизнес решенията. Разстоянието въобще не ни пречи: постоянно сме намирали, че едно телефонно позвъняване е по-продуктивно от едно полудневно съвещание на комисия. “ (1982 г.)

„ Нашият заместник-председател Чарли Мънгър постоянно е наблягал на проучването на грешките, а не на триумфите, както в бизнеса, по този начин и в други аспекти на живота. Той го прави в духа на човек, който споделя: Всичко, което желая да знам, е къде ще умра, тъй че в никакъв случай да не отида там. “  (1985 г.)

„ Много по-добре е да купите прелестна компания на обективна цена, в сравнение с обективна компания на прелестна цена. Чарли разбра това рано; аз учех постепенно. “ (1989 г.)

„ В Berkshire имаме вяра в изречението на Чарли – Просто ми кажи неприятната новина; положителните вести ще се погрижат за себе си – и това е държанието, което чакаме от нашите мениджъри, когато ни рапортуват. “ (1995 г.)

„ Чарли има необятен искра, удивителна памет и някои твърди отзиви. За 56 години в никакъв случай не сме се карали. Когато се разминаваме в мненията си, Чарли нормално приключва диалога с думите: Уорън, намерения си и ще се съгласиш с мен, тъй като си интелигентен и аз съм прав. “ (2014 г.)

„ С Чарли мислим съвсем еднообразно. Но на мен ми би трябвало страница, с цел да обясня нещо, което той обобщава в изречение. Неговата версия, също така, постоянно е по-ясно аргументирана и също по този начин по-изкусно изложена. “ (2022 г.)

Днес вложители и изпълнителни шефове на едни от най-големите компании също споделят мислите си за наследството на Чарли Мънгър.

Ето техните думи на респект, селектирани от The Wall Street Journal.

Бил Акман, основен изпълнителен шеф, Pershing Square Capital Management:

„ Като професор по живот, Чарли ни изправи пред най-мощните директни истини и ни научи за характера, логиката на психиката, морала, преценката, мъдростта, вложението и доста други. Той беше невъзмутим, смел, образец за мъж. "

Джим Чанос, президент, Chanos & Co.:

„ Трудно е да се мисли за вложител, който по-добре да съчетава величествен разсъдък с толкоз здрав разсъдък. Той в действителност ще ни липсва. “

Тим Кук, основен изпълнителен шеф, Apple:

„ Титан в бизнеса и остроумен наблюдаващ на света към себе си, Чарли Мънгър оказа помощ за построяването на американската институция и посредством своята мъдрост и прозрения въодушеви потомство водачи. Той ще ни липсва доста. "

Асват Дамодаран, професор по финанси, Бизнес учебно заведение Стърн на Нюйоркския университет:

„ В свят, цялостен със самореклами и подправени пророци, Чарли Мънгър беше фар на здравия разсъдък, давайки дълбоки уроци за вложение и живот с елементарни думи и незаменимо възприятие за комизъм. "

Джейн Фрейзър, основен изпълнителен шеф, Citigroup:

„ Чарли Мънгър беше част от най-великото динамично дуо в нашата промишленост. Той вечно ще бъде запомнен със своята мъдрост и прозорливост. "

Джим Грант, редактор, Grant's Interest Rate Observer:

„ Шампион по четене, който макар че беше с едно виждащо око, беше Божи подарък за книгоиздателите. Неговото сладкодумство беше от мощния, смел американски настоятелен вид. Той сподели това, което имаше да каже, след което спря да го споделя. Помислете за стереотипния професор по британски език в колежа. Мънгър беше полярната диаметралност. “

Хауърд Маркс, съосновател и съпредседател, Oaktree Capital Management:

„ Чарли беше същински академик, извънредно добре грамотен в огромен брой области и използваше аналогии с тях, когато обсъждаше вложения. Историята и физическите науки бяха тематики от първостепенно значение за него. Имаше доста малко неща, за които той не знаеше повече от теб. "

Брайън Мойнихан, основен изпълнителен шеф на Bank of America:

„ Чарли Мънгър беше именита фигура в капиталовата общественост и има доста хора, които се възползваха доста от неговата мъдрост. “

Джеймс Куинси, ръководител и основен изпълнителен шеф на Coca-Cola:

„ Чарли беше изключителен; той беше остроумен бизнес разум, чиито новаторски прозрения оставиха незаличима диря и в действителност направиха нашия свят по-добър. “

Вивек Рамасвами, претендент за президент:

„ Без подозрение той беше брилянтен човек, само че това, което го направи в действителност специфичен, беше неговата храброст. “

Марк Шпицнагел, създател на Universa Investments:

„ Мънгър беше пътеводна светлина, която научи едно потомство (или две, или три) вложители, в това число мен, по какъв начин да мислят. "

Стив Скуери, ръководител и основен изпълнителен шеф, American Express:

„ Мислите ми са със фамилията на Чарли Мънгър, моя другар Уорън Бъфет и всички в Berkshire Hathaway – емблематичната компания, която те построиха дружно. Чарли беше именит вложител и неговата философия за вложение в страхотни бизнеси, които могат да устоят тестването на времето, ще бъде продължат да бъдат подражавани за идващите генерации. "
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР