Университетски ръководства намират начин да заобиколят законови ограничения за дължината

...
Университетски ръководства намират начин да заобиколят законови ограничения за дължината
Коментари Харесай

Университети заобикалят правила, за да осигурят по-дълги мандати на ректорите

Университетски управления намират метод да заобиколят законови ограничавания за дължината на мандатите на ректорите, оповестява.

Конкретният случай е от Тракийския университет в Стара Загора, който през тази седмица е избрал предварително настоящия ректор проф. Добри Ярков за нов 4-годишен мандат. Настоящият трябваше да завърши през ноември, само че тогава той към този момент нямаше да може да се кандидатира за нов мандат заради възрастовите ограничавания в закона. Възрастта на ректорите е лимитирана до 65 година, само че има опция за подобен пост да се кандидатират хора, чиято възраст към датата на избора им разрешава да изпълнят най-малко половината от мандата си до навършване на 65-годишна възраст. Ярков е роден на 2 юни 1960 година, т.е. сега е на 62 години.

Преподаватели са алармирали пред " Сега ", че изборът е изтеглен по-рано, точно с цел да може да се заобиколи това условие. Това обаче, съгласно тях, опонира на Закона за висше обучение. Ректорът пък твърди, че е подал оставка заради персонални аргументи, само че предприемчив комитет го е издигнал още веднъж. Преподаватели и ректори споделят пред медията, че сходни изтегляния по-рано на Общите събрания, с цел да се заобиколят разпоредбите, се вършат от години и то от много други вузове.

Общото заседание на образователното заведение се е провело на 15 май и е било с 5 точки. Сред тях избор на ръководител и зам.-председател на Общото заседание, преустановяване на мандата на ректора и избор на нов ректор.

Неизвестно е за какво мандатът на ректора се приключва 6 месеца по-рано и по какъв начин се избира нов ректор без да е изминал мандатът на остарялото Общо заседание и да са изпълнени други законови условия - да вземем за пример да се показа доклад за работата на ректора.

" Това е парадокс, не може да се приключва мандат на Общо заседание. Мандатът на ректора може да се приключи при избрани условия, само че тогава различен, краткотрайно изпълняващ, следва да доизкара мандата. Така направено е нелегално ", разясняват преподаватели.

Според Закона за висше обучение Общото заседание на даден университет се конституира с избор на негов ръководител, след което то избира ректор и Академичен съвет. Мандатът на Общото заседание тече от избора на ръководител и е 4 години. Мандатите на ректора и на Академичния съвет съответстват с този на Общото заседание. В закона обаче няма догадка при какви случаи се приключва мандат на Общо заседание. В поканата на Тракийския университет няма точка за преустановяване на мандата на Общото заседание.

Законът разрешава договорът за ръководство на ректора, който Общото заседание подписва с него, да бъде преустановен предварително в няколко случая - при навършване на 65 година, при определяне на плагиатство и прочие Има опция за освобождение на ректора по негово предпочитание предварително или за отзоваване преди приключване на мандата му с решение на Общото заседание, признато с болшинство от 1/2 от членовете му. В последния случай обаче би трябвало да се избере нов, краткотрайно изпълняващ длъжността ректор, който да довърши мандата, а не да се избира нов ректор за още 4 година

Отговорът на ректора

Ректорът на университета в началото дава отговор пред " Сега ", че отдръпването му от поста е директно обвързвано с персонални аргументи, а кандидатурата му за идващите избори е издигната от предприемчив комитет. В идващият отговор обаче Ярков споделя, че не е подавал оставка като ректор. Няколко пъти моли да няма спекулации по тематиката и да не бъде подронван персоналният му престиж и този на Тракийски университет. В отговора му е посочено следното:

" За ректор на Тракийски университет - Стара Загора бях определен през 2019 година с решение и избора на съществуващото към този миг Общо заседание на университета. Като ректор не съм подавал оставка - нито пред Общото заседание, нито пред Академичен съвет. С Решение на Академичния съвет от 12.04.2023 година е конституирано ново Общо заседание на Тракийски университет, Стара Загора, чийто систематичен състав е наведен в сходство със Закона за висшето обучение и Правилника за устройство и активност на университета. Проведеното на 15.05.2023 година Общо заседание на Университета е свикано по предложение на Академичния съвет от 12.04.2023 година и препоръчан от него дневен ред. Кандидатурата ми за ректор на Тракийски университет не е импортирана от мен. Предложението е импортирано по самодейност на повече от 180 членове на университетския личен състав на Тракийски университет, а не по мое искане. Това предложение бе гласувано на извършеното на 15.05.2023 година Общо заседание на университета, като от 368 присъстващи членове, гласувалите " за " са 314 членове ".

Министерството на образованието не е дало отговор на питане нарушават ли се наредбите на закона за висше обучение, кои тъкмо и какво ще предприеме служебният министър по въпроса.

По думите на неназован професор, който " Сега " цитира, топката е в просветния министър Сашо Пенов, който би могъл да реши да не утвърди политика за развиване на вуза и да не подписа обичайния контракт за ръководство с ректора, най-малкото тъй като не е приел доклад за осъществяването на предходния му контракт.
Наскоро Тракийския университет още веднъж притегли публично внимание с информацията, че някогашният претендент за министър председател от " ИТН " Петър Илиев, който беше махленски в плагиатство, е в конкурс за доцент в университета.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР